sâmbătă, 21 septembrie 2013

Beigli cu nuca

De cand s-a racit afara am un chef nebun sa fac dulciuri cu aluat dospit si sa stau doar prin jurul cuptorului. Pentru acest week-end am ales beigli cu nuca pentru ca de mult timp ii aveam pe lista de asteptare. Au iesit atat de buni si aromati!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 230 gr unt
  • 3 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 130-150 ml lapte
  • 530 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurite zahar vanilat
Umplutura de nuca:
  • 500 gr nuca macinata
  • 100-150 ml lapte
  • 6-7 linguri zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de rom
  • coaja rasa da lamaie
  • 1 galbenus pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem laptele intr-un ibric si il tinem pe foc pana devine caldut.
Drojdia o dizolvam impreuna cu zaharul.
Punem faina intr-un bol impreuna cu untul si le amestecam.
Adaugam oul si galbenusul, apoi drojdia dizolvata, zaharul vanilat si sarea.

Laptele il punem treptat pana aluatul devine omogen si framantam bine sa fie incorporate toate ingredientele.
Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la dospit cam 1 ora dar intr-un loc mai cald.
Umplutura de nuca:
Infierbantam laptele.
Amestecam nuca cu zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, esenta de rom.
Punem lapte treptat pana obtinem o crema de nuca.

Dupa ce a dospit aluatul, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in trei.
Intindem fiecare bucata intr-o foaie subtire si dreptunghiulara.
Impartim umplutura tot in trei, punem pe fiecare foaie si o intindem cu o lingura.

Lateralele le indoim putin spre interior pentru a nu iesi umplutura, apoi rulam fiecare foaie in parte.
Ungem o tava mare de aragaz cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam rulourile obtinute.
Aprindem cuptorul, reglam o temperatura potrivita si ii mai lasam 15 minute sa dospeasca.
Batem galbenusul si ungem beigli cu ajutorul unui penson.
Ii introducem in cuptorul incins si ii lasam pana se rumenesc frumos.

Ii scoatem cand sunt gata si ii lasam sa se racoreaca.
Vii recomand cu drag pentru ca sunt deliciosi.
Sursa de inspiratie



22 de comentarii:

  1. n-am facut niciodata, dar cu siguranta intra si la mine pe lista de asteptare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine de mult erau pe lista de asteptare si ma bucur ca i-am facut.

      Ștergere
  2. mmm,ce buni trebuie sa fie!!eu nu vreau un rulou,doar o feliuta ca-i ceva nou pentru mine!!
    Pup Rocsy si o duminica frumoasa!!
    PS.am rezolvat cu comentariile pe blog!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lubita iti dau si mai mult ca sigur o sa iti placa. Sunt ca niste cozonacei. Pupici si o duminica placuta >:D<

      Ștergere
  3. ce bine arata!!! de cand tot zic ca o sa incerc si eu bunatatea asta! :X pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Dey. Sa stii ca merita incercat. Pup!

      Ștergere
  4. Minunat arata !!! Imi place mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timea mai am cateva felii, asa ca esti invitata mea!

      Ștergere
  5. Ce bun trebuie sa fie... mi-ai facut pofta! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara mai am o bucatica mica hai sa iti dau ca sa treaca pofta!

      Ștergere
  6. Yummmy, ce de nuca!! Vreau si eu 2-3 feliute :)

    Pup:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dana. Ultima bucata am dat-o unei prietene :D..Pup!

      Ștergere
  7. Pfoai! M-ai omorat, data viitoare sa-mi trimiti unul macar. :P Absolut deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Liana poti sa faci inr-o zi ca este o reteta usoara.

      Ștergere
  9. bun,bun, bun!....as manca in fiecare zi!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut foarte mult cand l-am pregatit!

      Ștergere