sâmbătă, 18 februarie 2012

Turte ca la bunica

Ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 2 lingurite zahar
  • jumatate lingurita sare
  • 150 ml apa plata sau minerala
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Punem faina intr-un bol.
Apa o punem pe foc si o facem putin calduta.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar.
Turnam drojdia peste faina.
Presaram  sarea si zaharul si amestecam putin cu mana.
Punem apa calduta, putin cate putin, si framantam pana obtinem consistenta aluatului dorita.
La urma punem si uleiul si mai framantam vreo 5 minute sa il incorporam bine.
Acoperim cu un prosop curat de bucatarie si lasam aluatul la crescut.
Dupa ce a crescut, presaram masa de lucru cu faina.
Rupem bucatele de aluat, le intindem cu sucitorul .
Punem o tigaie grill la incins si coacem rand pe rand turtele, pana le facem pe toate.
Apoi mancam cu multa pofta ca sunt foarte bune si ne amintesc si de copilarie!!!

Piept de pui gratinat

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 100 gr cascaval
  • 2 linguri smantana
  • marar verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui(fara piele si fara os) se taie cam in 6 bucati.
Se spala bine si se tamponeaza cu niste servete de bucatarie.
Le batem putin cu ciocanul pentru snitele.
Il ungem cu putin ulei,dupa care condimentam fiecare bucata cu sare,piper si boia de ardei.
Punem grill-ul la incins si punem pieptul de pui pe el,cam 2 minute pe fiecare parte.
Luam apoi o tava si asezam niste hartie de copt in ea,apoi punem bucatile de piept in tava.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Acesta il amestecam cu smantana ,apoi il punem peste suprafata bucatilor de pui.
Mararul il spalam si il tocam marunt,si presaram deasupra acelui amestec cu cascaval.

Dam tava in cuptorul incins,si lasam pieptul acolo cam 15-20 minute.
Il scoateti putin la racorit,apoi servim.

Chec cu zmeura

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 3 albusuri de ou
  • 50 gr unt
  • 3 sferturi de cana zahar
  • 3 sferturi de cana apa minerala
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 3 cani cu faina (va poate intra mai putin sau mai mult)
  • 150 gr zmeura
Mod de preparare:
Untul il topim apoi il lasam sa se raceasca.
Batem ouale spuma impreuna cu cele 3 albusuri, apoi adaugam si zaharul, treptat, si mixam pana ce acesta se topeste.
Punem untul topit si esenta de rom.
Adaugam apa minerala si mai mixam putin.
Punem praful de copt, iar spre final faina, pe care o incorporam treptat pana obtinem consistenta dorita la aluat.
Spalam zmeura si o scurgem bine.
Ungem o tava de chec cu putina margarina si o tapetam cu faina (sau cu hartie de copt, depinde de forma de chec).
Punem 3 sferturi din compozitie in tava. Restul o amestecam cu cacaoa.
Turnam si compozitia cu cacaoa si o marmoram cu cea alba.
Deasupra asezam zmeura.

Dam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana ce checul este copt (faceti testul cu scobitoare).
Il scoateti, il lasati sa se racesca apoi serviti!!


 

Pulpa de porc in sos de vin rosu

Ingrediente:
  • 700 gr pulpa de porc degresata si dezosata
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov
  • 200 gr rosii in sos tomat
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • 1 canita vin rosu
  • 3 catei usturoi
Mod de preparare:
Pulpa de porc o spalam bine si o taiem bucati.
Intr-o oala punem apa ,iar cand aceasta fierbe dam drumul la carne.
Curatam ceapa si o taiem in patru.
Morcovul il curatam si il taiem tot in patru.
Punem si legumele impreuna cu carnea la fiert,pana ce carnea este bine patrunsa.
Rosiile le pasam .
Ceapa si morcovul fiert le dam fie pe razatoarea mica,fie in blender.
Intr-o tigaie  punem uleiul.
Adaugam ceapa si morcovul maruntite si le tragem 1 minut in ulei , apoi punem si rosiile,si putina zeama,din cea in care ati fiert carnea.
Lasam sa dea cateva clocote,cat sa se ingroase putin.
Punem si vinul si mai lasam sa fiarba 1 minut.
Turnam carnea in sos,totodata adaugand si usturoiul curatat si pisat.
Lasam pe foc maxim 5 minute,apoi inchidem aragazul.
Lasam sa se racoreasca putin,apoi servim.

Gogosi aromate de post

Ingrediente:
  • 700 gr faina
  • 1 cub mic drojdie
  • 150 ml lapte de soia pentru framantat
  • 3 linguri zahar pudra+ pentru pudrat
  • 1 lingura si jumatate margarina la pachet
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 5-6 linguri suc de portocale
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • ulei
Mod de preparare:
Laptele de soia il punem putin pe foc cat sa fie putin caldut.
Margarina o mixam cu 3 linguri zahar pudra.
Intr-un bol punem faina( sa fie la temperatura camerei).
Presaram sare si zaharul vanilat.
Facem o gaura in mijlocul fainii,iar acolo punem drojdia,pe care o frecam cu o lingurita zahar inainte.
O lasam asa 10 minute , apoi punem coaja rasa de lamaie si de portocala si sucul de portocala si le amestecam putin.
Adaugam si margarina mixata si o incorporam , apoi incepem sa framantam cu laptele caldut,pana obtinem consistenta aluatului dorita.
La urma punem un strop de ulei in maini si mai framantam cam 5 minute aluatul.
Il lasam la dospit,acoperit cu un prosop curat de bucatarie.
Presaram pe masa de lucru niste faina alba.
Rupem cate o bucata de aluat,dupa ce a stat la dospit,il intindem cu sucitorul,iar cu un pahar decupam gogosile.
Acestea le punem intr-o tigaie cu ulei incins.
Le intoarcem pe ambele parti sa se rumeneasca,iar cand le scoatem le pudram cu zahar.

Gaina nasilor

La noi in Moldova este o traditie la nunti,si anume jucatul gainii nasului.Aceasta se aranjeaza cat mai frumos.Una din bucataresele de la nunta vine cu gaina aranjata,zice anumite strigaturi,apoi nasul trebuie sa negocieze cu bucatareasa pentru a-i da gaina.De obicei in momentul cand se aduce gaina,se aprind si niste flacari,au cei de la restaurant niste chestii din inox si in alea se pune spirt si se da foc,dar asta numai daca iti accepta cei din restaurant....acest moment are loc cam pe la 2-3 dimineata,dupa ce se termina de gustat din toate meniurile,si inainte de a da tortul...Este a 2 a oara cand aranjez o gaina pentru nunta!!!Sincer nu ma pricep la stirgaturi,mama le are cu astea dar va pot zice una care am auzit-o la nunta fratelui meu:Gaina cu patru oua,nunul are numai doua..u iu,iu,iu,iuuuu!!!!!!

Ingrediente:

  • 1 gaina de circa 2 kg
  • 1 cap de gaina
  • ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • condimente pentru pui
  • trandafiri
  • margarete,crizanteme mici(nu puneti flori mai pentru ca acoperiti gaina)
  • spirandus(si alte floricele)
  • staniol
Mod de preparare:
Se ia gaina (sa aiba tot scos din interiorul ei) si o spalam bine de tot.
Intr-un castron amestecam ulei cu sare,piper,boia de ardei si condimente de pui.
Cu acest unguent,frecam puiul bine de tot si il lasam asa vreo 30 de minute,la frigider.
Apoi il puneti la rotisor si il rumeniti,dar sa fie bine patruns si in interior,sa fie bine facuta.
Daca nu aveti rotisor puteti sa il faceti pe sticla.
Luati o sticla,din sticla,de circa 1 litru,o umpleti pe 3 sferturi cu apa,infingeti puiul in ea.
Puneti sticla intr-o tava,si puneti apa si in tava.
Dati la cuptor pana este bine facuta gaina.
Cand e gata o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Capul de gaina il prajiti in putin ulei.
Pregatim o tava.
Pe ea asezam niste spirandus si ceva floricele mici.
Punem gaina peste iar capul il prindem de gaina cu niste scobitori.
De jur imprejur imbracati cu flori si in cioc ii puneti un trandafir.
Luati o bucata de staniol mai mare si o impaturiti dandu-i forma unui evantai.
Acesta il asezati pe o parte a gainii.
Aceasta o duceti la restaurant si de acolo isi urmeaza cursul,asa cum am scris in introducere.
Cand bucatareasa aduce gaina,trebuie sa ii puneti acesteia in cioc o tigara aprinsa(asa se face la noi in zona).

Risotto cu masline

Ingrediente:
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1/2 ardei rosu
  • marar
  • patrunjel verde
  • 1 cana si 1/2 risotto
  • o ceasca  masline fara samburi
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 linguri pasta de tomate
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Pregatim legumele:
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam si il taiem cubulete. Ardeiul il taiem la fel ca morcovul.
Intr-o tigaita punem uleiul la incins.
Punem ceapa la inmuiat 1 minut, apoi ardeiul cu morcovul inca 1 minut.
Adaugam circa 3 cani si jumatate apa (sau supa, ce aveti la indemana).
Lasam sa inceapa sa fiarba.
Adaugam risotto-ul, pe care il spalam inainte in 2-3 ape.
Cand incepe sa fiarba, condimentam cu sare, piper si presaram putin marar.
Il lasam cam 5 minute sa fiarba, dupa care adaugam pasta de tomate.
Luam tigaia si rasturnam continutul din ea intr-un vas yena sau un vas de ceramica.
Presaram cateva masline si dam vasul in cuptor pana ce risotto este bine facut.
Il scoatem din cuptor, il lasam putin sa se raceasca apoi servim, presarat cu patrunjel verde.