marți, 31 iulie 2012

Pilaf cu ciuperci

Ingrediente:
  • 200 gr orez
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei galben
  • patrunjel verde
  • 1 borcan mic ciuperci intregi (daca va plac proaspete puteti sa le inlocuiti pe cele conservate)
  • 3-4 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 2 linguri pasta de gogosari
Mod de preparare:
Spalam bine orezul in doua- trei ape.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam.
Morcovul il radem de coaja si il facem cubulete.
Ardeiul il taiem bucatele potrivite.
Ciupercile le scoatem din borcan, le spalam bine si le taiem feliute.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam legumele, chiar si ciupercile si le inabusim 2-3 minute.
Peste punem circa 3 cani de apa.
Cand incepe sa clocoteasca, dam drumul orezului.
Amestecam la inceput sa nu se prinda si lasam sa fiarba la foc potrivit si acoperit cu un capac.
Cand este aproape gata pilaful, condimentam cu sare si piper, apoi punem si pasta de gogosari.
Spre final amestecam mai des ca altfel se poate prinde de fundul tigaii.
Mai lasam 1 minutel pe foc, apoi tragem oala .
Patrunjelul spalat il tocam si il presaram deasupra pilafului fierbinte.
Sa aveti pofta!

Dovlecei pane

Ingrediente:
  • 2 dovlecei
  • 4 oua
  • sare
  • piper
  • un varf de cutit cu boia de ardei dulce
  • faina alba
  • marar uscat sau verde
  • ulei
Mod de preparare:
Dovleceii se spala,se curata de coaja si se taie felii rotunde putin mai grosute.
Ouale se bat bine cu piper, sare, marar uscat si boia de ardei.
Fiecare felie de dovlecel se presara cu putina sare si lasam sa mai iese apa din ei.
Intr-o tigaie punem ulei la incins ceva mai mult.
Pe o farfurie intinsa punem niste faina alba.
Trecem fiecare felie de dovleac prin faina alba, ou batut, iar faina si iar ou, apoi le punem in uleiul incins si le prajim pe ambele parti.
Le scoatem pe un platou in care punem niste servetele de bucatarie.
Le lasam putin sa se racoreasca si servim

Ciorba de fasole

Ingrediente:
  • 400 gr fasole boabe albe
  • 1 morcov
  • o ceapa uscata + una verde
  • 1 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde
  • patrunjel verde
  • leustean verde
  • bors pentru acrit
  • 1 lingura si jumatate pasta de tomate
  • 2 catei de usturoi
  • ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Fasolea se spala in multe ape.
Se pun la inmuiat 3-4 ore in apa calda (intre timp apa se mai schimba).
Intr-o oala se pune apa pe jumatate, se aseaza pe aragaz si cand incepe sa fiarba se pun fasolele .
Lasam sa fiarba cam 10 minute, apoi scurgeam apa si punem alta, dar fierbinte.
Curatam cei doi catei de usturoi si le dam drumul in oala.
Intre timp pregatiti legumele.
Ardeiul rosu si cel verde se spala si se taie cubulete.
Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoareacu ochiuri mari.
Ceapa, atat cea uscata cat si cea verde, se curata, se spala si se toaca marunt.
Patrunjelul si leusteanul se spala, se indeparteaza cozile si se marunteste.
Dupa ce a mai fiert vreo 10-15 minute fasolea, se adauga legumele taiate (doar verdeata nu), piper si putina sare.
Lasam sa fiarba pana fasolele sunt patrunse bine, dar sa nu se sfarame.
Acrim ciorba cu bors dupa gustul nostru.
Pasta de tomate o amestecam cu uleiul si cateva linguri de apa, apoi o turnam in ciorba (puteti face o prajeala din ulei si pasta de tomate. Eu am ales varianta asta ca sa evit prajeala).
Lasam sa mai dea cateva clocote si stingem focul aragazului.
Deasupra presaram verdeata tocata si acoperim 10 minute cu un capac sa ia din aroma lor.
Sa aveti pofta!