duminică, 21 iunie 2015

Sirop din muguri de brad


Ingrediente:
  • 1,5 - 2 kg muguri de brad
  • 4 litri de apa plata
  • zahar (cantitatea este de 1 la 1)
Mod de preparare:
Mugurii de brad ii punem sub jetul de apa si ii spalam.
Punem 4 litri de apa intr-o oala, adaugam mugurii si transferam pe foc.
Lasam sa fiarba circa o ora, din momentul in care incepe sa clocoteasca, pana se inmoaie putin mugurii.
Dupa acest timp, tragem oala de pe foc, scurgem lichidul si aruncam mugurii.
Lasam sa se raceasca. Putem sa lasam chiar peste noapte, dar la frigider.
Dupa ce s-a racit bine, cantarim cantitatea de lichid, il tansferam intr-o oala, il punem pe foc, adaugand zaharul.
Daca avem 2 litri de lichid, adaugam 2 kg de zahar, cantitatea trebuie sa fie egala. Eu prefer sa pun ceva mai putin zahar, nu chiar 1 la 1 si sa il fierb putin mai mult. 
Dupa ce am pus zaharul, reglam focul potrivit si amestecam continuu cu o lingura de lemn pana zaharul se topeste, apoi din cand in cand.
Lasam siropul pe foc pana se ingroasa putin si capata o culoare usor maronie.
Cand este gata, stingem focul.
Siropul il punem fierbinte in sticle, pe care le spalam inainte si le lasam la scurs.
Se infileteaza bine capacele, le invelim intr-o patura.
A doua zi, le punem la rece.