luni, 19 aprilie 2021

Prajitura tavalita de post

 
Iubesc prajitura tavalita, desi este o prajitura simpla si deloc sofisticata! De cate ori pregatesc, eu mananc cel mai mult din ea, mereu imi gasesc treaba pe la frigider si mai iau o bucatica si inca una! Acum am vazut aceasta reteta la Cristina si cum am citito, am zis trebuie sa o pregatesc. M-am pus pe treaba si am pregatit o tava, o portie putin mai mare, ca stiam ca voi imparti din ea si am vrut sa imi ramana si mie ca sa imi fac bine pofta! A iesit super, super buna, delicioasa, aromata, tot ce vrei! Eu am pus mai putin zahar fata de reteta, dar voi mai puteti mari cantitatea daca doriti sa fie mai dulce prajitura. Neaparat sa o incercati, macar o data!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 370 ml apa minerala
  • 90 ml ulei
  • 100 gr zahar pudra
  • 350 gr faina
  • 40 gr nuca de cocos
  • 1 lingurita rasa turmeric
  • 1 lingurita otet
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru glazura:
  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar pudra (150 daca o doriti mai dulce)
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 150 gr ciocolata de post 55% cacao
  • 30 ml ulei
  • 2 lingurite esenta de rom (optional)
  • nuca de cocos pentru tavalit
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, otetul si vanilia. Amestecati putin.
Cerneti faina, o adaugati peste lichide.
Puneti praful de copt, un praf de sare, zaharul pudra, turmericul si amestecati bine cu un tel, sa nu ramana cocoloase.
La final incorporati nuca de cocos.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 20/32 cm.
Turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 25 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea dupa acest timp, apoi o scoateti din cuptor.
O lasati sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit o taiati cuburi.
Eu am obtinut 24 de bucati, dar puteti obtine si 28 daca le faceti mai micute.
Glazura:
Intr-o craticioara puneti apa, uleiul, cacaoa si zaharul pudra.
Transferati pe foc.
Amestecati continuu, focul sa fie dat la mic.
Cand incepe sa clocoteasca, adaugati ciocolata, amestecati cu telul pana este complet topita.
Mai fierbeti glazura circa 2 minute.
O trageti de pe foc, puneti esenta de rom si amestecati.
Pe o farfurie puneti nuca de cocos.
Treceti fiecare patratel de blat prin glazura, apoi le tavaliti prin cocos pe toate partile.
Le asezati pe o tava, pe hartie de copt, cu putina distanta intre ele.
Cand s-au racit, le acoperiti si le dati la rece.
Serviti ori de cate ori doriti!
Este grozava si va recomand cu drag reteta!
Pofta buna!