luni, 1 ianuarie 2024

Tort cu crema de vanilie, fistic si dulceata de lamaie

La multi ani! Sa vina Noul An cu sanatate din belsug, bucurii nemarginite, fericire cat cuprinde si iubire sincera! Sa vi se indeplineasca tot ca va doriti! Acum revim la tortul nostru pentru revelion, care a fost o incantare. O crema fina de vanilie cu mascarpone, crema de fistic, combinate cu ceva dulceata de lamaie si bucati de zmeura. A iesit ceva de vis! As repeta reteta de N ori, atat de mult mi-a placut, ne-a placut. Desi nu stiam exact cum o sa fie tortul, ce o sa contina, cum o sa fie decorat, parca mi-a venit foarte usor sa il fac, avand toate ingredientele la indemana. De fapt, in functie de ce aveam l-am si pregatit! Sper sa va placa!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 3 albusuri
  • 4 linguri indulcitor pulbere 1:2 (sau 8 linguri zahar)
  • 150 gr iaurt
  • 7 linguri ulei
  • 3 linguri pline cacao
  • 9 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri indulcitor pulbere 1:2 (sau 8 linguri zahar)
  • 2 linguri cu varf amidon
  • 350 ml lapte
  • 500 gr mascarpone
  • vanilie
In plus:
  • 150 gr crema de fistic fara zahar
  • 8 linguri dulceata de lamaie fara zahar 
  • circa 200 gr zmeura (congelata am folosit)
  • 300 ml smantana pentru frisca + 2 linguri indulcitor pudra
  • sirop de vanilie ( apa cu indulcitor pudra si vanilie)
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, pana devin ferme.
Galbenusurile le puneti in alt bol cu indulcitorul si le mixati pana isi dubleaza volumul.
Adaugati iaurul, uleiul, vanilia si le mixati.
Cerneti cacaoa si o puneti peste galbenusuri.
Adaugati jumatate din albusuri pentru compozitia de galbenusuri, cu jumatate din cantitatea de faina si praful de copt.
Amestecati usor cu o paleta, apoi puneti restul de albus mixat si faina.

Dupa ce le-ati incorporat bine, impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Ungeti cu unt o tava rotunda de 24 cm, o tapetati cu hartie de copt.
Turnati prima parte de blat, nivelati, o introduceti in cuptorul incins la 180 de grade, pentru 10 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si continuati cu celelalte. Le lasati sa se raceasca.

Crema de vanilie:
Intr-o cratita mai groasa, puneti galbenusurile cu indulcitorul si le amestecati bine cu telul.
Turnati laptele, puneti amidonul, amestecati, apoi puneti cratita pe foc mic.
Amestecati continuu pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati 1 minut, apoi adaugati mascarponele si vanilie.
Mixati pana obtineti o crema spumoasa.

Asezati prima foaie pe un platou, puneti un inel detasabil in jurul sau.
Insiropati putin, puneti 5 linguri pline de crema de vanilie.
Nivelati, apoi cu dosul unei lingurite faceti un cerc, iar in acel cerc puneti cate putina crema de fistic si boabe de zmeura.
Mai faceti un cerc mai in centru, iar acolo puneti dulceata de lamaie. O sa vedeti si in poza mai jos!

Asezati a doua foaie, insiropati iar, puneti iar 5 linguri de crema de vanilie, si iar crema de fistic, zmeura si dulceata de lamaie, exact ca si la primul strat.
Puneti ultima foaie, o insiropati si puneti restul de crema de vanilie. Nivelati bine.
Acoperiti tortul il dati la rece 4-5 ore sau peste noapte.
Smantana rece pentru frisca, o mixati cu indulcitorul pudra, pana devine spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indeparati usor inelul.
Imbracati tortul in frisca, apoi il decorati dupa plac.
Il mai dati o ora la rece, apoi poate fi servit.
Pofta buna!