duminică, 11 august 2024

Vinete umplute cu feta, in stil grecesc

 
Saptamana trecuta luasem o feta cu gandul sa pregatesc o salata. Tot atunci am cumparat si vinete pentru copt, ca sa le congelez pentru la iarna. Si cum coceam eu vinete, mi-a trecut prin cap sa le combin pe acestea cu feta, ca stiu ca la greci se face des genul asta de reteta. Dar ce bunatate a iesit, ce minunatie! Eu am folosit o singura vanata, fiind destul de mare, asa le-am avut, dar voi puteti folosi mai micute.

Ingrediente:

  • 1 vanata mare (sau 2 mai mici)
  • 1 rosie mare de gradina
  • 200 gr feta
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri mozzarella rasa (sau cascaval ras)
  • sare
  • piper
  • busuioc uscat
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 crengute patrunjel verde
Mod de preparare:
Spalati vanata si o stergeti cu un servetel.
O taiati in doua pe lungime, apoi ii faceti niste crestaturi.
Presarati putina sare, piper si stropiti fiecare jumatate cu o lingura de ulei de masline
Le asezati pe o tava pe hartie de copt, la introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, pentru 30 de minute. Daca folositi vinete mai micute, in 20-25 de minute ar trebui sa fie moale miezul.

Rosia o decojiti de pielita si o taiati cuburi.
Usturoiul curatat, il tocati marunt.
Intr-o tigaie puneti o lingura ulei de masline, adaugati usturoiul si rosiile.
Presarati sare, piper, putin busuioc uscat, lasati sa scada lichidul de la rosie, la foc mic.
Dati tigaia deoparte.
Feta o taiati cuburi, o amestecati cu rosia gatita.
Scoateti vanata din cuptor, apasati miezul moale cu o lingura, facand loc in interior.
Puneti amestecul de rosie cu feta in fiecare jumatate, iar deasupra presarati cate o lingura de mozzarella rasa.

Le introduceti iar in cuptor, pentru circa 20 de minute, la 180 de grade de aceasta data.
Daca aveti functia grill la cuptor, puteti sa o folositi in ultimele 10 minute. 
Cand este gata, scoateti tava din cuptor.
Lasati vanata sa se racoreasca usor, apoi presarati patrunjel verde tocat deasupra.
Sa aveti pofta!