sâmbătă, 8 martie 2014

Mucenici de post


Desi astazi este 8 martie si poate ar fi trebuit sa pregatesc o prajitura mai sofisticata, eu am ales sa fac mucenici de post, aromati si cu multa nuca asa cum ne plac. Asa ca va invit pe toti la un mucenic sau sfintisor cum zicem noi, la Moldova!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 550 gr faina
  • 60 gr zahar
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 7 gr drojdie uscata)
  • 160 ml apa minerala
  • 140 ml suc proaspat stors de portocale
  • coaja rasa de portocala
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 30 ml ulei
Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 80 gr zahar
  • 40 gr miere
  • 1 lingurita esenta de portocale
  • nuca macinata
  • miere pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Drojdia o frecati cu o lingura de zahar (din cantitatea totala) si o lasati 5 minute deoparte, iar apa o puneti intr-un ibric pe foc pana devine calduta.
Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, restul de zahar, drojdia si le amestecati usor.
Adaugati coaja rasa de portocala, vanilia, apa, sucul de portocale si framantati pana obtineti un aluat elastic, nelipicios si usor de modelat.
La final incorporati uleiul, framantand 3-4 minute.
Presarati putina faina pe fundul unui bol, puneti aluatul, il acoperiti cu un prosop curat si il lasati la dospit.

Rasturnati aluatul dospit pe masa de lucru si il impartiti in doua, apoi din fiecare jumatate rupeti 5-6 bucati, depinde cat vreti de mari sa ii faceti. Puteti pregati doar 8 bucati mai dolofani.
Luati prima bucata, o rasuciti pe masa cu palmele pana obtineti un sul lung si subtirel, apoi ii dati forma de opt. La fel procedati cu toate bucatile de aluat.

Tapetati cu hartie de copt o tava mare si asezati mucenicii formati, cu distanta intre ei.
Aprindeti cuptorul si il reglati la 180 de grade.
Mai lasati 10-15 minute tava cu mucenici pe aragaz sa creasca, apoi ii introduceti in cuptorul incins pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc frumos.

Siropul:
Amestecati toate ingredientele intr-un ibric (apa, zaharul si mierea).
Din momentul in care incepe sa fiarba, il lasati sa clocotesca 2-3 minute. Il dati deoparte, adaugati si esenta de portocale.
Mucenicii scosi din cuptor, calzi, ii insiropati bine.
Ii ungeti apoi cu putina miere, iar la final presarati nuca macinata (nuca, o prajiti usor inainte sa o macinati).
Se servesc cu multa pofta!

Daca nu ii serviti imediat pe toti, ii pastrati intr-o caserola acoperita.