vineri, 31 august 2012

Galuste cu prune

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 1 kg cartofi
  • 1 ou
  • 350-400 gr faina alba (sau ceva mai multa)
  • 2 linguri zahar
  • un praf de sare
  • prune + zahar + scortisoara
 Pentru tavalit galustele:
  • 200 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:

Aluatul:
Spalam cartofii bine, ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Cand sunt bine patrunsi, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca.
Ii decojim, apoi ii pasam pana obtinem un piure.
Adaugam sarea, zaharul, oul si amestecam.
Punem faina treptat, o incorporam cu mainile. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, dar nelipicios.
Prunele le spalam si le scurgem bine de apa.
La taiem putin cu un cutit, cat sa le scoatem samburii.
In interiorul lor, presaram cate putin zahar si scortisoara.
Pentru tavalit galustele:
Intr-o tigaie punem uleiul, pesmetul si scortisoara.
Le transferam pe foc, focul sa fie potrivit si il rumenim putin.
Adaugam si zaharul, mai lasam pe foc circa 1-2 minute, timp in care tot amestecam.
Dam tigaia deoparte si lasam pesmetul sa se raceasca.
Presaram faina pe masa de lucru, rupem bucatele de aluat pe care la aplatizam.
Punem cate o pruna pe fiecare bucatica de aluat, strangem aluatul in jurul prunei si formam niste mingiute. Eu le-am facut ceva mai mari pentru ca si prunele au fost mai mari, dar daca gasiti prune mai micute, este mai bine, ca ies mai frumoase.

Intr-o oala punem apa, ceva mai multa si o transferam pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca apa, potrivim focul, punem cateva galuste. Le vom fierbe pe rand, nu punem prea multe dintr-o data.
Le lasam sa fiarba cam 10 minute si sa fie ridicate deasupra apei.

Le scoatem cu o paleta si le tavalim fierbinti prin amestecul de pesmet.

Se servesc calde sau reci, dupa preferinta, sau chiar puteti presara putin zahar deasupra.
Pofta buna!