sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Paine turceasca Ramadan

 
Cum zilele acestea friguroase ma fac sa stau in casa, nu ne vine sa iesim nici dupa paine. Si chiar nu cumparam, pentru ca o pregatim in casa. Astazi am facut aceasta paine turceasca, care este pufoasa si tare gustoasa! O puteti manca goala cu o cana da iaurt, cu ciorbe, tocanite si alte preparate. Imi place mult cum a iesit si cu siguranta am sa o mai pregatesc. Multumesc pentru reteta, Adina

Ingrediente:

  • 330 ml apa calduta
  • 120 ml lapte caldut
  • 2 linguri ulei de masline 
  • 7 gr drojdie uscata (20 gr proaspata)
  • 560 gr faina
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte
  • seminte susan
  • mac
Mod de preparare:
Intr-un bol puneti apa calduta, drojdia si le amestecati.
Adaugati laptele si uleiul.
Cerneti faina, o turnati in bol peste lichide.
Presarati zaharul si sarea.
Incepeti si framantati.
O sa iese un aluat ceva mai moale, usor lipicios.
Acoperiti aluatul cu un prosop curat, il lasati sa dospeasca la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Presarati faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul si il impartiti in doua.
Pregatiti doua tavi cu diametrul de 26 cm, le tapetati cu hartie de copt.
Puneti in fiecare tava cate o bucata de aluat, le lasati 20 de minute la odihnit.
Dupa acest timp, cu ajutorul mainilor, intindeti painile, pana la marginea tavii, dandu-le forma rotunda. Daca vi se lipeste de maini aluatul, vi le tapetati cu putina faina.
Amestecati galbenusul cu laptele, cu un penson ungeti painea.
Cu ajutorul degetelor, se formeaza o bordura cam la un cm de margine, iar pe mijloc se traseaza linii pe lungime si latime, pana se obtin niste patratele (o sa vedeti si in poza). Tot acest model se formeaza cu degetele.
Se presara mac si susan. Puteti folosi si alte seminte.
Le introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 20-25 de minute, pana sunt rumenite.
Cand sunt gata, se scot din cuptor si se servesc.
Daca va mai ramane paine, o inveliti in folie pentru a se pastra frageda.