sâmbătă, 17 martie 2012

Dovlecei umpluti la cuptor

Ingrediente:
  • 2 dovlecei
  • 1 ceapa
  • 3 fire ceapa verde
  • 250 gr carne tocata amestec
  • 3-4 rosii
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • 1 lingura orez
  • 2-3 linguri ulei
  • 3 oua
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Curatam dovleceii de coaja.
Le scoatem miezul apoi ii saram putin prin interior.

Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Firele de ceapa  verde le spalam si le taiem .
O rosie o curatam de pielita si o taiem cubulete.
Intr-o tigaie punem putin ulei la incins.
Adaugam ceapa si cozile de ceapa verde.
Le unduim cam 1-2 minute in ulei apoi punem rosia cubulete. Mai lasam 1 minut pe foc, adaugam carnea tocata.
Amestecam bine pentru a nu se forma gramajoare de carne.
Cand incepe a fierbe, punem putina apa.
Spalam orezul bine, cu apa calduta si il punem in tigaie. Lasam totul la foc potrivit pana scade bine zeama.
Cand e gata, luam de pe foc si lasam putin sa se racoreaca, apoi adaugam 1-2 oua in compozitie si putin patrunjel verde tocat.
Condimentam cu sare si piper, dupa gust.
Intr-o tava punem putina hartie de copt sau putem doar sa o ungem cu ulei.
Asezam dovleceii in ea, dar inainte ii tamponam in interior cu niste servete de bucatarie pentru ca ei lasa zeama.
Impartim compozitia in cele 4 jumatati de dovlecel.

Batem 1 ou spuma si cu un penson ungem pe deasupra.
Cele 2 rosii ramase le spalam si le taiem felioare, pe care le asezam deasupra. Presaram si niste marar verde, tocat.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, timp de 40-50 de minute.
Cand dovleceii umpluti la cuptor sunt gata, scoatem tava si servim.
Pofta buna!!!

Mini tarte cu gem de caise

Ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 200 gr unt
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 oua
  • coaja de lamaie rasa
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • gem de caise
Mod de preparare:
Lasam untul sa se topeasca la temperatura camerei.
Asezam faina intr-un bol.
In mijlocul fainii punem zaharul, galbenusurile si ouale intregi.
Adaugam coaja de lamaie, zaharul vanilat si untul de la temperatura camerei, apoi framantam toate ingredientele.
Lucram aluatul rapid, pentru ca untul sa nu se topeasca la temperatura mainilor.
Cand obtinem un aluat omogen, il invelim intr-o folie si il dam 30 de minute la frigider.

Luam tavile de tarte si le ungem cu un penson cu putin ulei (eu am facut in tava de briose, ca nu aveam forme anumea pentru tarte).
Dupa ce a stat aluatul, macar 30 minute la frigider, il scoatem spre utilizare.
Presaram niste faina alba pe masa de lucru, rupem bucatele de aluat si le intindem putin cu sucitorul apoi le asezam in forme si rupem surplusul de pe margini.


Intepam cu o furculita aluatul, apoi punem gem in interior.
Deasupra fie facem un grilaj din aluat sau decupam diferite forme si le asezam deasupra.


Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam 30 de minute, pana ce prajiturelele sunt coapte.
Cand sunt gata, le scoatem, le lasam sa se raceasca apoi servim.
Eu am umplut unele si cu dulceata de capsuni.


Fileuri de muschi de porc cu unt si marar la cuptor

Ingrediente:
  • 6 fileuri de muschi de porc
  • 1 lingura unt
  • sare
  • piper
  • 2 foi de dafin
  • 3 catei de usturoi
  • 1 cana suc de rosii
  • marar verde
Mod de preparare:
Fileurile  de muschi le spalam si le tamponam cu niste servete de bucatarie.
Luam o tava si punem in ea hartie de copt si asezam fileurile in ea.
Acestea le condimentam cu sare si piper pe ambele parti.
Curatam usturoiul ,il tocam si il punem pe carne.
Turnam si sucul de rosii,uniform.
Deasupra punem foile de dafin rupte bucatele si felioare de unt.

Dam tava in cuptorul incins,la o temperatura potrivita circa 40 de minute.
Daca scade sucul de rosii si mai e nevoie de zeama,picurati putina apa .
Mararul il spalam bine ,ii indepartam cozile si il tocam.
Dupa ce am tinut fileurile 40 de minute in cuptor,scoatem tava si presaram mararul ,si mai dam circa 10min  la cuptor , apoi le scoatem,asezam pe o farfurioara si servim.
Merge de minune cu un pahar de vin rosu,pentru cei care consuma si le place!!

Pulpe de pui cu rosii la cuptor

Ingrediente:
  • 3 pulpe de pui
  • 2 rosii
  • 2 cepe verzi
  • 3,4 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Pulpele de pui le spalam bine si le indepartam tot puful ce este pe ele.
Le tamponam cu niste servete de bucatarie si le taiem in doua(le puteti lasa si intregi).
Rosiile le decojim si le taiem cubulete.
Ceapa o curatam,o spalam si o tocam.
Usturoiul il curatam,il spalam si il tocam marunt.
Luam o tava de aragaz si punem hartie de copt in ea,adaugam uleiul in tava apoi punem pulpele si le tavalim pe ambele parti prin ulei.
Le condimentam cu sare,piper si boia de ardei dulce,apoi punem ceapa,rosiile si usturoiul,tocate.
Punem si jumatate de cana de apa.
Acoperim tava cu staniol si il gaurim din loc in loc cu furculita.
O dam in cuptorul incins ,la o temperatura potrivita.
Incercam pulpele si cand suntem bine patrunse,indepartam staniolul si le mai lasam circa 10 minute.
Scoatem tava din cuptor si servim pulpitele!!!

Compot de piersici

Ingrediente:
  • 35 de piersici
  • zahar
  • apa
Mod de preparare:
Alegem piersicile care sunt coapte, dar mai tari la atingere, deoarece daca sunt moi nu sunt prea bune.
Pot sa nu fie nici foarte coapte ca sunt bune la compot.
Spalam bine de tot piersicile.
Spalam borcanele  cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos.
Asezam in borcane (eu am pus in cele de 800 dr gr) cate doua piersici si jumatate (asa mi-au incaput mie), dar de la jumatati aruncam samburii. Daca piersicile sunt mai mari probabil merg doar doua.
Cantarim cantitatea de apa necesara pentru compoturile noastre, masuram cu un borcan care are piersicile in el.
Punem apa intr-o oala si adaugam 2 linguri de zahar pentru fiecare borcan de compot.
Asezam oala pe foc si amestecam continuu in ea pana ce zaharul se topeste.
Repartizam sirop in toate borcanele si le infiletam bine.
Le infasuram in hartie si le asezam intr-o oala.
Punem apa in oala cat sa acoperim borcanele pe 3 sferturi, iar deasupra punem un prosop de bucatarie.
Asezam oala pe foc si le lasam la sterilizat cam 30-40 de minute.
Cand sunt gata le scoate, le acoperim cu o patura groasa si le lasam asa pana a 2-a zi cand le dam la loc racoros.

Pancakes cu iaurt

Ingrediente:
  • 1 cana iaurt
  • 2 linguri ulei (sau unt topit)
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar
  • coaja de portocala rasa
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de copt
  •  1 cana faina
  • un praf de sare
  • dulceata de capsuni (sau le puteti servi cu ce altceva doriti)
Mod de preparare:
Batem ouale spuma cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam uleiul si il  incorporam.
Punem iaurtul, coaja de portocala rasa si zaharul vanilat.
Intr-un castron, separat, amestecam faina cu praful de copt si praful de sare.
Turnam din amestecul de faina cate putin peste compozitia de iaurt.
Amestecam bine cu telul pentru a nu se face cocoloase (faceti o compozitie mai groasa ca la clasicele clatite. Daca vi se pare prea subtire mai adaugati 2-3 linguri da faina).
Punem o tigaie la incins pe care o ungem cu un strop de ulei.
Cand s-a incins  bine adaugam cu un polonic, cate putin din aluatul pentru pancakes.
Le rumenim frumos pe ambele parti, apoi le scoatem pe un platou.

Deasupra punem dulceata, un sos sau orice mai doriti si servim!!!
Ies asa pufoase!

Ciuperci pane de post

Ingrediente:
  • 20 ciuperci proaspete (de preferabil mai micute daca gasiti)
  • 1 cana apa minerala
  • 1 lingurita sare
  • un praf de piper
  • 1 lingurita marar uscat
  • jumatate lingurita patrunjel uscat
  • faina alba
  • 1 canita ulei
Mod de preparare:
Curatam ciupercile de pielita si le spalam, apoi le taiem pe jumatate (daca sunt micute le lasati intregi).
Intr-un bol punem apa minerala, apoi incepem sa turnam faina pana obtinem un aluat mai grosut decat la clatite (sa fie vreo 6-7 linguri cu varf).
Condimentam cu sare si piper, apoi cu patrunjelul si mararul uscat.
Amestecam bine compozitia pentru a incorpora toate ingredientele.

Uleiul il punem intr-o tigaie la incins.
Dam ciupercutele prin amestecul cu faina si le punem la prajit.

Le rumenim pe ambele parti si le scoatem pe o farfurie in care asezam niste servetele de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Le lasam sa se racoreasca apoi putem servi.
Pofta buna!