duminică, 26 februarie 2012

Budinca de casa cu ciocolata si capsuni

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 4-5 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  •  esenta de rom
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 10 capsuni
Mod de preparare:
Laptele il punem intr-o cratita cu zaharul vanilat si il punem pe foc la fiert
Mixam galbenusurile spuma cu zaharul.
Adaugam faina usor, apoi cacaoa si le incorporam bine.
Luam cateva linguri din laptele pus la fiert si il punem in compozitia de galbenusuri pentru a o mai subtia.
Ciocolata o rupem bucatele mici apoi o punem intr-un castron si o topim pe baie de aburi.
Cand laptele incepe sa fiarba, tragem cratita de pe foc, punem compozitia de galbenusuri, amestecam bine si o dam iar pe foc.
Invartim mereu in ea pana se ingroasa.
Cand e gata o luam de pe foc si adaugam ciocolata topita si esenta de rom.
Taiem capsunile cuburi si le dam drumul in budinca.
O turnam in cupe si o lasam sa se raceasca (mie mi-a iesit cremoasa, daca o vreti mai groasa puneti mai multa faina).
Pofta buna!!!

Briose cu dulceata de capsuni

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf de copt
  • 13-15 linguri faina
  • dulceata de capsuni
  • 5-6 patratele ciocolata cu lapte
Mod de preparare:
Untul il punem la topit pe baie de aburi, apoi il lasam sa se raceasca.
Mixam ouale spuma cu zaharul, pe care il punem treptat, pana toate cristalele se topesc.
Incorporam untul topit si esenta.
Adaugam si laptele usor.
Mai apoi praful de copt.
La urma punem faina treptat, pana obtinem consistenta dorita.
Luam o tava de briose, o tapetam cu margarina si faina, sau daca aveti hartiute puneti hartiute, ca e mult mai usor.
Punem in fiecare hartiuta o lingura plina de compozitie, apoi o lingurita dulceata capsuni si iar o lingura compozitie (daca le doriti mai mari, puteti pune mai multa compozitie).

Deasupra punem cubulete de ciocolata taiata.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 30-35 minute
Le scoatem si le lasam putin sa se racoreasca.

Ies pufoase si delicioase.
Pofta buna!!!

Placinta cu piept de pui

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 2 cepe verzi
  • jumatate ardei rosu
  • 2 rosii
  • 100 gr cascaval
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • 1 foaie aluat foietaj
Mod de preparare:
Aluatul foietaj il punem la dezghetat.
Pieptul de pui,fara os si fara piele,il spalam bine si il taiem in doua bucati.
Il punem intr-o tigaita cu apa si il fierbem cam 15-20 minute,cu un praf de sare si piper.
Dupa ce s-a fiert il scotem pe o farfurie la racit.
Curatam ceapa si o spalam.
Rosiile le scoatem cotorul,le curatam de pielita.
Legumele(ceapa verde,rosiile si ardeiul rosu)le dam pe masina de tocat carne(sau prin robot).
Puiul rece il dam si acesta prin masina sau il tocati cubulete.
Amestecati legumele cu puiul.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il amestecam cu restul ingredientelor.
Mai adaugam si 1 ou,sare si piper dupa gust.
Amestecam bine de tot toate ingredientele.
Pe masa de lucru presaram putina faina si asezam foietajul,pe care il mai intindem putin cu sucitorul.
Luam o tava de tarta,si asezam in ea cam jumatate din foietaj,sa fie atat baza cat si pe peretii tavei.
Punem compozitia,o uniformizam,iar deasupra venim cu o alta foaie de aluat.

Taiem surplusul ,iar deasupra o ungem cu ou batut.

Dam tava in cuptorul incins,la o temperatura potrivita,pana placinta este gata.
O scoateti,o lasati sa se racoreasca putin si serviti.
Pofta buna!!!!

Lemon Ice Tea

Ingrediente:
  • 1 litru apa
  • 2 plicuri ceai de lamaie
  • 2 lamai
  • 1 lime
  • 3 linguri sirop menta (eu am avut de casa)
  • zahar dupa gust
Mod de preparare:
Punem apa intr-o cratita.
O asezam pe ochiul aragazului iar in momentul in care incepe sa fiarba punem cele doua pliculete de ceai.
Le fierbem 1 minut.
Dam ceaiul deoparte, scoatem pliculetele si il lasam sa se racoreasca.
Spalam lamaile si lime-ul.
Taiem cateva feliute dintr-o lamaie si cateva feliute din lime.
Restul le stoarcem doar sucul.
In ceaiul rece adaugam sucul de lamai si lime, sirop de menta si zahar.
Amestecam bine pana ce zaharul se topeste.
Adaugam si feliutele de lime si lamaie taiate.
Punem in pahare si servim.
Daca doriti mai rece puteti adauga si cuburi de gheata.

Dulceata de capsuni

Ingrediente:
  • 3 kg capsuni
  • 3 cani apa
  • 1,5 kg zahar
  • 1 lamaie
Mod de preparare:
Capsunele le spalam bine si le punem pe o sita sa se scurga apa, apoi le luam si le indepartam coditele.
Intr-o oala de tuci punem 3 cani de apa si zaharul.
Asezam oala pe foc, la foc potrivit si punem la fiert siropul.
Il fierbem pana se ingroasa putin, eu l-am fiert cam 20 de minute.
Dam drumul la capsunile intregi peste sirop.
Lasam sa inceapa sa fiarba, timp in care adunam spuma ce se formeaza.
Invartim cu o lingura de lemn din cand in cand. Focul trebuie sa fie potrivit.
Cand a scazut cam pe jumatate, adaugam zeama de o jumatate de lamaie si cateva feliute de lamaie.
Mai dam 3-4 clocote si inchidem flacara.
Borcanele le spalam inainte cu apa fierbinte si le scurgem bine de apa.
Asezam dulceata fierbinte in borcane.
Infiletam capacele bine si punem 15 minute borcanele cu gura in jos.
Le intoarcem si le acoperim cu o patura groasa .
A 2 a  zi le ducem la un loc racoros si rece.
A iesit grozav de buna!!



Gem de capsuni

Ingrediente:
  • 5 kg capsuni bine coapte
  • 2 kg zahar
  • 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Intai de toate spalam bine toate capsunile, le punem intr-o sita sa se scurga de apa.
Le scoatem coditele usor, fara a le strivi.
Intr-o oala de tuci (sau una mai groasa oricum) puneti un rand capsuni, unul zahar, iar capsuni, iar zahar si tot asa pana terminati si capsunile si zaharul.
Punem oala pe ochiul aragazului la foc potrivit.
Cand se formeaza spuma o luam cu o paleta.
Invartim in gem cu o lingura de lemn la inceput mai rar, apoi cand se mai ingroasa mai des.
Spre final taiem lamaia feliute mici, ii dam drumul in gem.
Mai lasam sa dea cateva clocote.
Gemul trebuie sa aiba consistenta potrivita: nu trebuie sa fie lichid dar nici sa il fierbeti prea tare.
Eu iau mereu putin pe o farfurioara, il dau la rece si daca imi place cum este atunci cand s-a racit, trag oala de pe foc.
In timp ce dulceata fierbe pregatim borcanele.
Le spalam bine cu apa fierbinte si le punem la scurs pe un prosop.
Cand dulceata e gata o punem fierbinte in borcane.
Infiletam bine capacele si asezam borcanele 10 minute cu gura in jos, apoi le intoarcem si le acoperim cu o patura groasa.
A 2 a zi le etichetati si le dati la rece.



Negresa

Ingrediente:
  • 1 cana lapte
  • 3 sferturi de cana zahar
  • 1 lingura margarina
  • 5 oua
  • 3 linguri cacao
  • 200-220 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 1 canita miez de nuca
  • nutella
Mod de preparare:
Intr-o cratita punem zaharul, laptele, margarina si cacaua.
O punem pe foc si ii dam cateva clocote.
Luam cratita de pe foc si lasam sa sa raceasca acest sirop.
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma.
Peste siropul rece punem faina, apoi incorporam galbenusurile .

Punem si praful de copt, esenta si albusurile batute spuma, pe care le amestecam cu o lingura de jos in sus (daca vi se pare cam groasa compozitia mai puneti cateva linguri de lapte).

Luam o tava dreptunghiulara de aragaz, o ungem cu putina margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Punem compozitia in tava, deasupra punem bucatele de miez de nuca taiata.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana ce prajitura este coapta (verificati cu o scobitoare).

O scoatem, o lasam sa se raceasca iar deasupra o ungem cu nutella.
Pofta buna!


Sursa de inspiratie