marți, 27 noiembrie 2018

Prajitura cu foi, umplutura de dovleac si branza

Dac tot am descoperit anul acesta ca alor mei le plac deserturile cu dovleac, am pregatit aceasta prajitura cu foi cu cacao, combinata cu umplutura de dovleac si branza dulce de vaci. Este o combinatie super reusita, super delicioasa. Este de probat reteta, va garantez!

Ingrediente:
Pentru umplutura de dovleac:
  • 2 kg dovleac placintar curatat
  • 150 ml sirop de gutui (am folosit de la Dulceata Gradinii)
  • 1 lingura amidon
  • 4 linguri ulei
  • 2 stelute de anason
  • scortisoara
  • 2 lingurite vanilie
  • coaja rasa de portocala
Pentru foi:
  • 130 gr unt
  • 30 ml ulei
  • 2 oua
  • 100 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • 2 linguri si 1/2 cacao
  • 700 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
Pentru umplutura de branza:
  • 550 gr branza de vaci
  • 2 oua
  • 120 gr zahar
  • 2 linguri faina
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite rom
  • 2-3 linguri gris
Mod de preparare:
Umplutura de dovleac:
Treceti dovleacul prin razatoarea mare.
Intr-o cratita puneti uleiul, dovleacul ras si siropul de gutui.
Trnsferati cratita pe aragaz, la foc potrivit.
Amestecati destul de des, ca sa nu se prinda de fundul cratitei.
Dupa circa 5 minute, adaugati anasonul, scortisoasa si vanilia.
Mai lasati pe foc pana lichidul este bine scazut.
La final adaugati amidonul, coaja rasa de portocala si amestecati bine.
Dupa circa 2-3 minute, luati cratita de pe foc.
Lasati umplutura sa se racasca si scoateti anasonul.

Foile:
Intr-un vas mixati untul cu uleiul si zaharul.
Incorporati ouale, amestecati, apoi laptele.
Adaugati cacaoa, praful de copt, vanilia, iar la final faina cernuta, pe care o puneti treptat.
Trebuie sa obtineti un aluat omogem si nelipicios.

Umplutura de branza:
Mixati branza cu zaharul si ouale.
Adaugati faina, coaja rasa de portocala, romul si amestecati bine.

Aluatul il impartiti in 3 bucati egale.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Intindeti prima bucata de aluat, intr-o foaie nu prea subtire si o asezati in tava.
Presarati putin gris, apoi puneti compozitia de dovleac, dar mai opriti cam un sfert din ea.
O nivelati, intindeti o alta foaie din aluat, o asezati peste dovleac.
Presarati iar gris, puneti restul de dovleac, il intindeti, apoi turnati umplutura de branza si o nivelati.
Intindeti si ultima foaie de aluat, o asezati deasupra.
O inteptati cu furculita din loc in loc.
Incingeti cuptorul la 180 de grade, puneti prajitura si o lasati pana este bine patrunsa, cam 50-60 de minute.

Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O pudrati cu zahar si serviti.
PS: Daca o acoperiti cu folie dupa ce s-a racit si o lasati pana a doua zi, foile vor fi mai moi si mai bune.
Sa aveti pofta!