joi, 16 februarie 2012

Pizza cu ghebe

Ingrediente:
Blat:(ies 2 blaturi din acest aluat)
  • 200 ml apa minerala
  • 20 gr drojdie
  • un praf de sare
  • 1 lingura ulei
  • faina cat cuprinde
  • umputura:
  • 3-4- felii pastramioara
  • 3-4 felii kaizer
  • un pumn ghebe fierte
  • 7-8 masline
  • cascaval
  • sos de rosii
  • piper
  • patrunjel uscat
  • 1 ou
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol punem apa minerala putin calduta,praful de sare si uleiul.
Drojdia o frecam cu putin zahar si o adaugam in bol.
La urma adaugam faina treptat,pana obtinem un aluat usor de modelat si nelipicos.
Il lasam la odihnit 10-15 minute.
Taiem pastramioara si kaizerul bucatele.
Ghebele fierte le tocam ,dar nu prea marunt.
Maslinele le taiem felii.
Luam jumatate din aluatul de mai sus.
Intindem o foaie rotunda si o intepam din loc in loc.
O asezam pe o tava rotunda,tapetata cu putin unt.
Luam putin sos de rosiisi il amestecam cu niste sare si patrunjel uscat.
Cu acest sos ungem blatul.
Punem pastrama cu kaizerul,apoi ghebele,maslinele.
Deasupra radem cascaval .
Batem un ou cu putina sare si il turnam peste pizza.

O dam in cuptorul incins si o lasam acolo pana se coace.
Cand e gata o scoatem si servim!

Pulpa impanata la cuptor

Ingrediente:
  • 1 pulpa de porc intreaga de circa 1 kg 800 gr
  • 2-3 bucati cabanos
  • 10 catei usturoi
  • 5 cepe verzi
  • 1 ceapa uscata
  • 200 gr rosii in sos tomat
  • sare
  • piper
  • 2-3 foi de dafin
  • 3-4 linguri ulei.
  • boia de ardei
  • 7-8 ciupercute intregi conservate
  • 500 ml vin rosu
Mod de preparare:
Pulpa de porc o spalam bine si o tamponam cu servete de bucatarie de surplusul de apa.
Cabanosul il taiem rondele de 3-4 cm lungime.
Patru catei de usturoi ii curatam si ii taiem pe jumatate.
Gaurim pulpa din loc in loc, punem bucati de cabanos si jumatati de catei de usturoi.
Ceapa verde o spalam si o tocam.
Ceapa uscata o curatam, o spalam si o taiem pestisor.
Intr-un bol punem vinul si uleiul, apoi adaugam condimentele: sare, piper, boia de ardei, foi de dafin. Le amestecam bine.
Dupa care punem ceapa verde si cea uscata, apoi restul de usturoi curatat si pisat.
Amestecam totul cu o lingura si punem pulpa de porc in acel bait.
O dam la frigider cam 2 ore sa stea sa ia gust de toate condimentele.
Luam o tava si punem pulpa in ea.
Turnam si baitul, iar deasupra punem rosiile tocate in sos tomat, iar pe margini ciupercutele intregi.

Acoperim tava cu staniol si o dam in cuptorul incins.
Mai deschidem cuptorul si tot stropim cu zeama din tava peste pulpa.
Dupa ce s-a facut mai bine de jumatate, luam staniolul de tot.
Continuam sa o stropim cu zeama din tava.
Cand e gata o lasam putin sa se racoreasca apoi o servim.
Pofta bunaaaaaaa!!!!


Invartita moldoveneasca

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 5 linguri zahar
  • 30 gr drojdie
  • 250-300 ml lapte soia pentru framantat
  • 30 ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de portocala rasa
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 1 borcan 400 gr gem prune
  • 1 castronel nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 1 esenta rom
  • 1-2 linguri zahar pudra
Pentru uns:
  • 2 linguri zahar
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem faina intr-un bol cu zaharul.
Drojdia o punem intr-un castron, punem o lingurita zahar si o amestecam pana ce drojdia se dizolva. O turnam in bolul cu faina.
Laptele de soia il punem putin pe foc, cat sa fie caldut.
Peste lapte punem esenta, coaja de portocala si praful de sare.
Le amestecam bine, apoi incepem sa turnam cate putin lapte si framantam bine, pana obtinem consistenta dorita a aluatului, elastic si usor de lucrat.
La final adaugam uleiul. 
Acoperim bolul cu aluat si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Amestecam nuca macinata cu zaharul pudra, cacaua si esenta.
Punem si gemul si le incorporam bine.
Cele doua linguri de zahar pentru uns, le punem intr-un ibric .
Cand s-a caramelizat il stingem cu putina apa si lasam pe foc pana se topeste zaharul.
Incepem sa preparam invartita:
O puteti face simpla, doar rulata sau impletita (eu am facut impletita).
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Presaram pe masa de lucru niste faina alba.
Intindem cu sucitotul o foaie, o ungem cu umplutura (pe acesta tot in 4 o impartim) si rulam foaia.

Mai facem inca o foaie umpluta, iar cele doua suluri le impletim.

La fel procedam si cu cealalta.
Ungem niste tavi de chec cu margarina si le tapetam cu hartie de copt.
Asezam invartitele in tavi si le ungem cu siropul de zahar ars.

Dam tavile in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si le lasam acolo pana sunt coapte.
Dupa vreo 20 de minute de stat in cuptor, le mai scoatem o data si le ungem cu sirop de zahar ars.
Cand sunt gata le scoatem la racorit si le ungem cu amestec de ulei si sirop de zahar ars.

Le presaram cu zahar pudra si cand s-au racorit putin, le acoperim cu un prosop gros de bucatarie pentru a nu se intari.
Pofta buna!

Cartofi cu rozmarin la cuptor

Ingrediente:
  • 10 cartofi mai mari
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • 3-4 linguri ulei
  • rozmarin
  • 2 catei usturoi
Mod de preparare:
Cartofii ii curatam si ii spalam.
Ii stergem de surplusul de apa si ii taiem in 6 sau 8 bucati.
Luam o tava de cuptor si o ungem cu ulei.
Asezam cartofii acolo si ii tavalim prin acel ulei.
Ii condimentam cu sare, piper si boia de ardei.
Curatam usturoiul si il tocam foarte marunt.
Il presaram pe cartofi.
La urma presaram rozmarin si punem si putina apa.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana sunt gata cartofii.
Cand sunt facuti ii scoatem din cuptor, asezam o portie pe o farfurie, presaram putina verdeata si servim.

Pandispan marmorat

Ingrediente:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 9-10 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura cacao
  • coaja de lamaie rasa
Mod de preparare:
Separam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie neaparat sa fie la temperatura camerei).
Mixam galbenusurile cu zaharul treptat pana ce acesta din urma se topeste, iar galbenusurile se albesc.
Adaugam zaharul vanilat, esenta si coaja de lamaie rasa si o incorporam in galbenusuri.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare pana nu se dezlipesc de bol.
Le incorporam in galbenusuri.
Punem si praful de copt, iar la urma punem faina, treptat.
Luam o tava dreptunghiulara, nu foarte mare, o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam 3 sferturi de compozitie in tava.
Restul o amestecam cu cacaua .
O turnam peste cea alba si o marmoram cu o furculita.
Dam tava in cuptorul incins si il lasam acolo pana este copt (facem testul cu scobitoarea).
Il scoatem, il lasam la racorit si servim.

Dovlecel pane de post

Ingrediente:
  • 1 dovlecel
  • 200 ml apa minerala
  • sare
  • pipe
  • marar
  • faina alba
  • ulei
Mod de preparare:
Dovlecelul il spalam si il curatam de coaja.
Il taiem felii rotunde apoi il saram putin.
Intr-un bol punem apa minerala,putina sare,piper si marar.
Adaugam faina,putina cate putina,in ploaie,pana obtinem un aluat mai gros ca la clatite.
Punem pe o farfurie putina faina alba.
Intr-o tigaie punem  niste ulei la incis.
Dam feliile de dovlecel prin faina alba,apoi prin amestecul ca de clatite.
Le punem la prajit si le invartim pe ambele parti.
Cand sunt gata le scoatem pe o farfurie,in care asezam niste servete de bucatarie,pentru a  suge surplusul de ulei.
Pofta buna!

Piept de pui pe pat de varza murata

Ingrediente:
  • 1 varza murata
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 4-5 rosii decojite in suc propriu
  • sare
  • piper
  • marar
  • 2 linguri ulei
  • 1 piept de pui fara os si piele
  • boia de ardei
  • 1 lingurita unt topit
Mod de preparare:
Intai de toate scoateti varza si o puneti in apa la desarat cam o ora.
Rand pe rand pregatim legumele:
Morcovul il radem si il taiem cubulete mici.
Ceapa o curatam si o taiem marunt.
Rosiile le tocam.
Varza o scurgem bine de apa si o tocam.
Intr-o oala punem putin ulei.
Adaugam ceapa,morcovul si rosiile si le lasam 1 minut in ulei , apoi punem varza si 1-2 cani apa fierbinte.
Condimentam cu sare,piper si putin marar si o lasam sa fiarba cam 15 minute la foc potrivit.
Pieptul de pui il spalam si il scurgem de surplusul de apa.
Il taiem in 4 sau 6 bucati si il batem cu ciocanul de snitele ,dar foarte putin.
Il ungem cu unt topit pe ambele parti.
Condimentam bucatile de carne cu sare,piper si boia de ardei.
Incingem un grill si punem puiul acolo 2 minute pe o parte, si 2 min pe cealalta parte.
Dupa ce varza a fiert cam 15 minute oprim aragazul.
Luam un vas yena,sau unul de ceramica  si punem varza in el.
Deasupra punem bucatile de pui.
Nivelam bine si dam vasul in cuptor,la o temperatura potrivita,pana ce varza si puiul sunt bine facute.
Pofta buna!!


Cotlete de porc cu salata de primavara

Ingrediente:
  • 2 cotlete de porc
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 2 linguri ulei
  • 1 catel usturoi
  • patrunjel uscat
Pentru salata:
  • cateva frunze salata verde
  • 1 rosie
  • 2-3 ridichii
  • un sfert ardei rosu
  • sare
  • piper
  • zeama de lamaie
  • ulei
Mod de preparare:
Luam cele doua cotlete de porc si le spalam bine.
Le tamponam cu niste servete de bucatarie si le batem putin cu ciocanul de snitele.
Curatam catelul de usturoi,il taiem in doua si cu el frecam bucatile de carne , apoi le ungem cu putin ulei si le condimentam cu sare,piper,boia de ardei si presaram si putin patrunjel uscat pe ele.

Le dam la rece cam 15-20 minute.
Punem grillul la incins pe aragaz si asezam cele doua bucati de carne(eu le-am taiat pe jumatate bucatile de carne,ca erau feliile cam mari si nu se patrundeau bine).
Le lasam sa se faca la foc potrivit,acoperite.
Le invartim o data sau de doua ori,pana sunt gata.
Pregatim salata:
Spalam salata,rosia,ridichiile si ardeiul rosu.
Salata o tamponam cu un prosop curat si o rupem bucatele.
Rosia o taiem cuburi mai mari.
Ridichiile le curatam si le taiem bucatele.
Ardeiul rosu il facem feliute mici.
Le amestecam toate intr-un bol.
Intr-un castronel punem putin ulei,zeama de lamaie,sare si piper si amestecam bine pana sunt omogene.
Turnam acest dresing peste salata,atat cat dorim,dupa gust si o amestecam usor.
Daca cotletele sunt gata le asezati pe o farfurie ,alaturi puneti salata si serviti!