duminică, 20 ianuarie 2013

Cozonac Rosenkranz


De mult timp ma bate gandul sa fac acest coconac, dar mereu imi aparea alt desert in cale si ziceam las pe saptamana viitoare.Dar imi imgainam cum mananc din el, ca e super bun, cu nuca, crema de unt si cum zaharul ars se lipeste de degete..Mmmmmm...Cu adevarat delicios si o sa il mai fac pentru ca a iesit cum mi-am dorit...Multumesc pentru reteta Simona!

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar
  • 120 ml lapte
  • 400 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 praf de sare
  • 120 gr unt
  • 5 linguri zahar pentru unt
  • nuca macinata
  • 9 linguri zahar pentru caramelizat
Mod de preparare: 
Cele 9 linguri zahar le punem intr-o cratita (24 de centimetri a avut cea pe care am folosit-o eu) si le caramelizam.
Miscam cratita, tapetam si peretii cu zahar ars si il lasam la racorit.
Untul il mixam cu 5 linguri de zahar pana obtinem o crema.
Laptele il incalzim putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia, o amestecam bine si lasam sa se umfle putin.
Intr-un bol punem faina cernuta, coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie, esenta.
Ouale le batem spuma cu sarea si le punem peste faina.
Turnam usor amestecul de lapte cu drojdie si incepem sa framantam.
Framantam pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate.
Infainam putin masa de lucru, iar cu un sucitor intindem aluatul  pana obtinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru cu aproximatie.
Cu ajutorul unei palete de silicon intindem crema de unt uniform peste foaie.
Deasupra presaram nuca din abundenta si presam putin cu mainile sa intre nuca si in unt.
Rulam foaia, apoi taiem 6 rulouri de aceeasi dimensiune.
Le asezam in vasul cu caramel si le lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp dam cratita in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 de grade si il lasam pana este frumos rumenit deasupra, 35 de minute a durat la mine.
Scoatem cozonacul cand este copt si imediat il rasturnam pe un platou pentru a nu se intari caramelul.
Il lasam sa se raceasca, apoi il putem savura.
Pofta buna va doresc!
Sursa de inspiratie


26 de comentarii:

  1. Ce minunatie de cozonac :)!!!! Superb !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-a iesit mai mult decat perfect cozonacul, bravo Rocsy! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult Angela...Si mie imi place cum a iesit.Pupici!

      Ștergere
  3. Arata perfect Rocsi , iar gustul clar e si el perfect! Pup fata harnica

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce minunat arata!!! Ma bucur ca l-ai incercat si ti-a placut! Fur si eu o bucatica, ca arata prea bine :)
    Pupici dulci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona multumesc mult pentru reteta.Nici nu avea cum sa nu imi placa asa bunatate.Pup si te rog sa servesti sa vezi daca iti place ce mi-a iesit ;)

      Ștergere
  5. Cozonacul acesta imi place maxim!!! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos si delicios cozonacelul. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bunatate! SI cat este de frumos, super!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos ti-a iesit, felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. o nebunie cozonacul tau...imi place ca nu trebuie framantat mult...o sa incerc reteta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta mi-a placut si mie Naty ca nu trebuie framantat pana nu mai poti.Iese un deliciu, ti-l recomand!

      Ștergere
  10. This is my first time visit at here and i am in fact happy to
    read all at one place.

    My site: best registry cleaner

    RăspundețiȘtergere