sâmbătă, 10 martie 2012

Delicatese cu visine

Ingrediente:
Blat:
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 100-130 gr faina
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf de copt
  • o mana de visine fara samburi
Crema:
  • 150 gr zahar
  • 60 gr unt
  • 50 gr faina
  • 500 ml lapte
  • zeama de la o lamaie (daca e mai mare lamaie puneti zeama doar de la jumatate)
  • coaja de lamaie rasa
  • 2 plicuri zahar vanilat
Glazura:
  • 60 gr ciocolata amaruie(sau cu lapte)
  • 5 linguri apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura unt
Mod de preparare:
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri (acestea sa fie la temperatura camerei).
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare pana nu se mai desprind de bol.
Le dam putin la frigider, cat facem restul de compozitie.
Galbenusurile le mixam cu zaharul  pana se albesc, iar acesta din urma se topeste.
Adaugam zeama de lamaie, esenta de vanilie  si o parte din faina si o mixam in continuare.
Incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri apoi punem si restul de faina, iar la urma praful de copt.
Injumatatim compozitia in doua boluri, iar in una punem cacao .
Se tapeteaza o tava rotunda (fie una detasabila, fie de care aveti. Eu am pus in una de tarta, dar putin mai inalta) cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam pe mijlocul tavii putin din compozitia alba, apoi peste de cacao, iar alba,i ar de cacao, pana terminam cele doua compozitii (sau punem pe cea alba toata, deasupra cea de cacao si o amestecati putin cu o furculita).
Deasupra punem visinele fara samburi.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana ce blatul este copt (cam 25-30 de minute cel mult).
Crema:
Amestecam 75 gr de zahar cu 50 gr faina, iar peste punem cele 500 ml lapte rece (dar fiert inainte, eu asa am facut).
Adaugam si zaharul vanilat.
Se pune intr-o cratita, cu fund mai gros, toata compozitia si o punem pe foc.
O lasam pana se ingroasa ca o budinca, timp in care invartim mai mereu in ea apoi o lasam sa se raceasca, dar o acoperim cu folie.
Untul il mixam cu restul de zahar, cu zeama de lamaie si coaja de lamaie rasa.
Il incorporam in crema fiarta si rece, cu o lingura.
Dupa ce blatul s-a racit taiem un capac din el.
Punem crema peste blat, iar deasupra acoperim cu capacul taiat din blat.
Glazura:
Punem ciocolata la topit, apoi adaugam untul, apa si zaharul.
Lasam putin pe foc, pana capata consistenta unei smantani subtiri.
Turnam glazura fierbinte deasupra, o nivelam si o lasam sa se raceasca (e bine ca dupa ce se raceste glazura sa o dati putin la frigider).

6 comentarii:

  1. Buna tare prajitura ta! acum am si eu la cuptor o praji cu cioco si visine :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iese atat de buna..am gasit reteta intr-o revista si am zis sa o prepar..tin minte ca am avut musafiri si s-a mancat toataaaaa ,noroc ca am taiat un colt inainte sa gust doar..pup!!

      Ștergere
  2. un singur borcan de compot a mai ramas..sa-l sacrific oare? superba arata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu Miti,dar pentru mine a fost una din cele mai delicioase,desi doar am apucat sa gust ca restu am servit musafirii:D..pup!!

      Ștergere