Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- sucul de la o portocala potrivita
- 6 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita praf de copt
- coaja rasa de portocala
- un praf de sare
Crema de fistic:
- 300 gr mascarpone
- 3 linguri crema de fistic
- 4 linguri fistic maruntit
Crema de vanilie:
- 300 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 100 gr crema de branza
- 2 lingurite vanilie
- 1 portocala
- 1 kiwi
Pentru frisca:
- 100 ml frisca lichida
- 150 gr smantana de tara
- 1 lingura zahar pudra
Pentru glazura:
- 100 gr ciocolata neagra + 80 ml frisca lichida
- 50 gr ciocolata alba + 2-3 linguri lapte
Pentru decor:
- fistic maruntit
- bomboane de ciocolata
- fulgi de nea din pasta de zahar
- sirop de vanilie (din apa + zahar pudra + vanilie)
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Galbenusurile le mixati cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugati uleiul si sucul de portocala.
Incorporati faina, cacaoa si praful de copt.
Albusurile le mixati cu praful de sare pana devin spuma.
Le adaugati in compozitia de mai sus, amestecati totul cu o paleta, cu miscari lente.
Tapetati cu hartie de copt o tava cu diamentrul de 18 cm.
Turnati compozitia de blat, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade.
Dupa circa 25 de minute faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor.
Il lasati sa sa raceasca si il taiati in 3 foi.
Crema de vanilie:
Laptele il puneti intr-o cratita cu zaharul si amidonul, amestecati pana amidonul este complet dizolvat.
Trasferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Cand crema s-a racit, o mixati putin, adaugati crema de branza, vanilia si le amestecati bine.
Crema de fistic:
Mascarponele rece il mixati cu crema de fistic.
Adaugati si fisticul maruntit, amestecati bine.
Desfaceti portocala de coaja si o taiati bucatele, iar kiwi il decojiti si il taiati bucatele mici.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de fistic, o nivelati, apoi asezati bucati de fructe.
Puneti al 2 lea blat, insiropati, crema de vanilia, restul de fructe, ultimul blat si iar insiropat.
Dati tortul al rece 3-4 ore sau peste noapte.
Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti din frigider si indepartati inelul detasabil.
Mixati frisca lichida rece, pana prinde putina consistenta, apoi adaugati smantana rece, zaharul pudra si mixati usor pana frisca devine spumoasa.
Imbracati tortul in frisca, iar pe marginea de jos ii faceti cateva floricele cu un pos.
Glazura:
Ciocolata neagra, rupta bucatele, o amestecati cu frisca lichida si le topiti pe baie de aburi.
O lasati 3-4 minute sa se tempereze, apoi turnati glazura pe mijlocul tortului si o lasati sa se scurga in jos singura sau o ajutati usor cu o paleta.
Ciocolata alba o topiti pe baie de aburi cu laptele, o puneti intr-un pos cu varf subtire, faceti cateva dungi peste glazura de ciocolata neagra.
Creati o bordura din fistic maruntit, decorati cu bomboane de ciocolata si fulgi din pasta de zahar.
Dati tortul la rece pentru inca o ora, apoi poate fi servit.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu