joi, 26 mai 2022

Tarta cu fistic, capsuni si ciocolata

 
De ceva timp visez la un desert delicios cu fistic. Tocmai ce am cumparat niste capsuni dulci si aromate, asa ca am zis ca merg perfect cu fistic. Dar si putina ciocolata nu strica deloc, din contra, e acel ceva cu care obtii un desert grozav, cum ar fi aceasta tarta. Minunata, exact ce mi-am dorit!!! Sa folositi o frisca care se bate foarte bine, a mea nu s-a batut chiar foarte tare si crema de fistic a fost putin mai moale, dar oricum s-a taiat foarte bine, deci nu a fost o problema asta. Dar daca era mai tare putin, se vedeau mai frumos straturile. In rest, o tarta de vis!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 150 gr unt
  • 1 ou
  • 250 gr faina
  • 2 linguri apa rece
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema de fistic:
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri si 1/2 amidon
  • 6 linguri indulcitor pulbere (sau 6 linguri zahar)
  • 70 gr fistic curatat
  • 40 gr unt
  • 100 gr frisca batuta spuma
Pentru crema de ciocolata:
  • 100 gr frisca batuta spuma
  • 100 gr ciocolata neagra cu indulcitor
  • 7-8 capsuni mari
In plus:
  • capsuni pentru decor 
  • frunze de menta
  • 1 lingura cu varf frisca batuta
  • cateva boabe fistic
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece taiat cuburi.
Adaugati oul, un praf de sare si vanilia.
Turnati jumatate din faina cernuta, incepeti si framantati.
Adaugati restul de faina, apa rece, framantati pana obtineti o bila de aluat.
Il inveliti in folie, il dati la rece 30 de minute.
Il scoateti de la rece, intindeti o foaie subtire, il asezati intr-o forma de tarta de 26 cm.
Apasati si pe peretii tavii, taiati surplusul, il intepati cu furculita. 
Dati la rece 20 de minute.
Scoateti tava cu aluat, puneti hartie de copt peste aluat si turnati niste orez (fasole boabe uscata sau naut), dati tava in cuptorul incins la 180 de grade, 15 minute.
Dupa acest timp, scoateti hartia cu orez, mai lasati 12-15 minute la 170 de grade. 
Scoateti tava, lasati sa se raceasca crusta de tarta.
Crema de fistic:
Intr-o cratita puneti laptele cu indulcitorul si amidonul.
Amestecati, puneti crema pe foc, dati focul la mic, invartiti continuu cu telul pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti si o dati la rece.
Fisticul il puneti in blender si il maruntiti bine.
Adaugati untul si mai blendati putin.
Crema rece o mixati putin, adaugati pasta de fistic si mixati.
Puneti frisca rece batuta, amestecati usor cu o paleta. 
O dati la rece pana o folositi.
Crema de ciocolata:
Topiti ciocolata rupta bucatele, pe baie de aburi.
O dati deoparte, o lasati pana devine calduta.
O turnati peste frisca batuta, amestecati usor cu o paleta.
Capsunile spalate, le taiati cubulete mici.
In crusta coapta de aluat puneti crema de ciocolata si o nivelati.
Puneti capsunile taiate, apoi crema de fistic. 
Acoperiti tarta, o dati la rece peste noapte.
O decorati cu capsuni taiate, frunte de menta, frisca si bucati de fistic.
Pofta buna! 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu