luni, 26 martie 2012

Tort de mere de post

Ma gandeam eu oare pot sa fac tort de mere de post, oare iese? Cam asa m-am gandit vreo doua zile pana am pus in practica. Ma apuc eu de treaba si zic ce o iesi, o iesi, eu incerc. Sincer nu ma asteptam sa iese asa delicios. Deci a iesit si chiar vi-l recomand.

Ingrediente:
  •  11 mere potrivite
  • 1 cana lapte de soia
  • 3 sferturi cana de zahar
  • 1/2 cana de ulei
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • circa 1 cana si un sfert cu faina
  • 5 linguri zahar pentru caramel + 1 lingura zahar pentru presurat deasupra
  • 1 lingura margarina
  • 1 plic zahar vanilat
  • gem de capsuni

Mod de preparare:
Merele le spalam si le decojim.
Cu un cutit mic sau cu o ustensila speciala, scoatem cotorul.
Intr-o cratita punem 5 linguri de zahar la caramelizat.
Intindem caramelul bine si pe peretii cratitei.
Il lasam sa se racoreasca apoi punem merele.
In fiecare gaura de mar punem cate o lingura de gem.
Deasupra presaram zaharul vanilat, o lingura de zahar si punem cate o bucatica de margarina pe fiecare scobitura.
Dam cratita in cuptorul incins pentru 25 de minute.
Intr-un bol amestecam laptele de soia cu zaharul pana ce, acesta din urma, se topeste.
Incorporam uleiul, vanilia, zeama de lamaie si coaja rasa de portocala.
La urma punem praful de copt si faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.
Dupa ce merele s-au inmuiat cam pe jumatate, dupa cele 25 de minute, scoatem cratita, punem compozitia de blat si bagam iar in cuptor.
Lasam in cuptor tortul pana blatul este bine copt, in jur de 40 de minute, dar faceti testul cu scobitoarea.
Il scoateti si incercati de fierbinte sa il rasturnati pe un platou ca altfel e posibil sa se lipeasca de la gem.
Il lasam sa se racoreasca apoi servim.
Puteti sa il imbracati in frisca vegetala, noi l-am preferat asa.

2 comentarii: