marți, 9 octombrie 2012

Tocanita de bureti (ghebe) cu garnitura de orez

Ceva bun, simplu si de post!

Ingrediente:
Pentru tocanita de bureti:
  • 1,5 kg bureti (eu am folosit ghebe)
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mic
  • 1 rosie mare de gradina
  • 1/2 ardei kapia
  • sare
  • piper
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
Pentru garnitura de orez:
  • 1/2 cana orez
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita marar uscat
  • 2 linguri ulei
  • 1 cana si 1/2 apa
Mod de preparare:
Tocanita de bureti:
Buretii ii curatam, apoi ii spalam foarte bine in 3-4 ape.
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Cand da in clocot punem buretii si ii fierbem cam 25 de minute.
Ii scoatem cand sunt gata, ii trecem pe sub un jet de apa rece si ii tocam, dar nu foarte marunt.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam de coaja si il taiem cubulete.
Ardeiul kapia il curatam de seminte si il taiem bucatele mici.
Rosia o decojim si o facem cubulete.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam toate legumele (in afara de buteti), 2 -3 linguri de apa si le sotam cam 4 minute.
Punem si buretii, condimentam cu sare, piper, adaugam si circa 1 cana cu apa.
Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut toata zeama si legumele sunt bine patrunse, curatam usturoiul, il pisam si il incorporam in mancarea noastra.
Dam deaoparte tigaia si pregatim garnitura.
Garnitura de orez:
Curatam ceapa si o tocam.
Morcovul curatat si ardeiul kapia ii facem cubulete.
Punem uleiul la incins, cativa stropi de apa, legumele si le inabusim 2-3 minute.
Adaugam 1 cana si 1/2 apa.
Spalam orezul bine si cand incep sa fiarba legumele punem orezul.
Lasam sa se pregateasca la foc nu foarte iute.
Cand orezul este bine patruns si a scazut suficient, condimentam cu sare, piper si mararul uscat.
Incorporam pasta de tomate si mai lasam sa dea 3-4 clocote.
Tragem cratita de pe foc si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Pe o farfurie punem tocanita, garnitura de orez si servim.
Merg foarte bine impreuna, sunt gustoase si cu o portie chiar te saturi.

14 comentarii:

  1. Rocsy, arata senzational! Ador ghebele si cum anul asta nu prea s-au gasit nu mi-am putut pune pentru iarna! Le admir la tine pe blog! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca nu ai gasit pe piata sa cumperi macar cateva.Am auzit ca nu se fac in toate zonele tarii.Te servesc eu, macar virtual, cu o portie mare!!!Multumesc!

      Ștergere
  2. Si eu am facut zilele astea o tocanita de ciuperci, dar as mai putea sa pap si de la tine :P
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Angela.Si eu as manca des ca mult imi plac.Pup!

      Ștergere
  3. iubesc tocanita de ciuperci, de orice fel!

    RăspundețiȘtergere
  4. Rocsy,nu refuz 1-2 portii din tocanita ta :)Hugs

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu mananc de vreo doua saptamani tot felul de tocanite de ciuperci ;) , dar repede am venit si la tine ptr o portie !!!! Le ador !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador ciupercile si sunt convinsa de gustul puternic al acestei mancarici!:)
    Am vazut la un supermarket ghebe uscate si era 15 lei- 500 g.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam scumpe sincer, dar macar o data de pofta uite ca dam.Ma bucur ca iti place!

      Ștergere