sâmbătă, 5 octombrie 2013

Paine cu cartofi

Paine de casa..Mmmm..Oare cui nu ii place painea de casa, mirosul ce imbata intreaga bucatarie in timpul coacerii, gustul, pufosenia sa? Eu una ma declar o fana a painii de casa. Desi este o reteta simpla cand pregatesc paine de casa imi zboara gandul direct in anii de copilarie in care mama era cea care ne cocea mereu paine, cumparata foarte rar vedeam in casa, iar noi ne invarteam ghidusi pe langa ea si abia asteptam sa o infulecam atunci cand o scoatea din cuptor, ne frigeam dar asta nu mai conta. Cu aceasta reteta Descopar retetele delicioase ale tuturor mamelor cu Philips Multicooker pe Gustos.ro.

Ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 2 cartofi
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • 25 gr drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 150-170 ml apa 
Mod de preparare:
Spalam cartofii si ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Cand s-au fiert ii lasam sa se racoreasca, ii decojim apoi ii dam pe razatoarea mica.
Drojdia o dizolvam cu o lingurita de zahar si o lasam 10 minute sa stea la loc cald.
Apa o punem intr-un ibric si o asezam pe foc pana devine calduta.
Cernem faina, o punem inr-un bol impreuna cu cartofii rasi, drojdia si sare.
Amestecam usor cu mana sa le incorporam putin, apoi adaugam uleiul, turnam apa treptat si framantam pana aluatul devine elastic, omogen si nelipicios.
Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam sa dospeasca aluatul intr-un loc cald.

Incalzim cuptorul, reglam o temperatura potrivita.
Dupa ce aluatul a dospit, ungem o tava cu ulei, il punem in tava si il intindem cu degetele (puteti sa il impletiti, sa ii dati ce forma doriti).
Lasam sa mai dospeasca 10-15 minute si in tava, apoi o introducem in cuptorul incins.
Cand s-a rumenit frumos deasupra inseamna ca este gata.


O scoatem din cuptor, o lasam putin sa se racoreasca apoi o invelim intr-un prosop curat pentru a-si pastra prospetimea.
Asa obtinem o bunatate de paine!





19 comentarii:

  1. Am venit dupa miros,dar "fur" si o felie de paine gustoasa!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooo da! Ador painica cu cartofi asa ca fur o felie!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata lumea este pe furat vad:)))..Serveste draga Alina. Pup!

      Ștergere
  3. mmmm,ce pufoasa este!!nu am incercat niciodata cu cartofi dar o voi face si eu!! pup Rocsy!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lubita. Sa stii ca painea cu cartofi ramane proaspata mai mult timp decat cea simpla, asa am auzit ca la mine nu a apucat sa stea asa mult timp :D...Pup!

      Ștergere
  4. paine de casa......nu pot refuza asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa sti ca am venit dupa miros ! Acum ai scos-o din cuptor ?
    De mult nu am mai facut cu cartofi....buna ideea, multumesc !
    Mai ai un colt si pentru mine sau ala l-ai mancat primul ?
    Sa ai o saptamana asa cum ti-o doresti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde sa mai fie Sidy?? Am mancat din ea parca era o delicatese :D.. Pup si o zi buna!

      Ștergere
  6. Paine de casa,branza si rosii!!!! Love It!!!!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  7. daaaaaaaa, stii ca si eu am facut la o zi dupa tine. problema e ca nu tine mai mult de 2 zile. aia cumparat feliata o tinem la frigider si o saptamana si o prajim la toaster si e tot moale dar baga astia la greu conservanti cred ca sa se mentina asa. asta de casa trebuie facut zilnic, maxim la doua zile. apoi e sfaramicioasa si inecasioasa. nu stiu asta cu cartofi cum e, este urmatoarea pe lista am un bookmark de la Laura Adamache dar nu am comparat cu a ta dc e la fel. pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Mie imi place mult painea de casa si poate ca nu tine la fel de mult ca cea de la magazin dar e mul mai sanatoasa. Eu dupa ce o scot din cuptor o las cam 10 minute sa se racoreasca, apoi o invelesc in hartie si intr-un prosop curat si asa coaja se inmoaie si nu se intareste..Si oricum la noi painea de casa nu tine multe zile ca se consuma repede..Pup!

      Ștergere
  8. am mancat litere la dactilografiere, scuze :P

    RăspundețiȘtergere