joi, 10 martie 2016

Pui Valdostana

Omul cat traieste invata si experimenteaza din toate punctele de vedere. Mie imi place sa fac experimente culinare, mai ales dupa ce mananc ceva la vreun restaurant. Asa si cu aceasta reteta, o servisem intr-o seara cand am facut o iesire, mi-a placut doar ca avea prea mult sos pentru gustul meu, prea multa smantana. Am memorat cum arata si am pus in practica acasa. Este o adevarata nebunie! Acum carcotasii o sa zica ca exista o reteta originala, ca asta e nu stiu cum, dar va rog sa pastrati astfel de comentarii pentru voi, sa faca cine stie cea mai originala reteta la el acasa si cui ii place reteta mea, il invit sa o incerce!

Ingrediente:
Pentru pui:
  • 3 jumatati piept de pui fara os
  • sare
  • piper
  • busuioc uscat
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 2 linguri ulei de masline
Pentru sos:
  • 2 linguri ulei
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 250 gr smantana de tara
  • 6 felii de sunca (eu am folosit gen Praga)
  • 6 felii de cascaval 
  • 3 crengute patrunjel verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam si il stergem cu niste servetele.
Cu un cutit bine ascutit, il taiem in doua pe lungime.
Intr-un bol amestescam uleiul cu sare, piper, busuioc uscat, boia de ardei dulce.
Punem bucatile de carne in acest amestec, le invartim bine pe toate partile.
Il acoperim si il dam la frigider pentru o ora.
Sosul:
Spalam ciupercile si le scurgem.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem catelul de usturoi curatat si taiat pe jumatate.
Dupa 1 minut, scoatem usturoiul, punem ciupercile.
La innabusim 1-2 minute, turnam jumatate de cana cu apa, presaram sare si piper.
Lasam sa scada la foc potrivit, pana mai ramane putin lichid.
Dam focul la mic, punem smantana, amestecam si mai dam 4-5 clocote.
Luam tigaia deoparte.
Incingem o tigaie grill, o ungem cu ulei, rumenim bucatile de pui pe ambele parti, le scoatem pe un  platou.

Intr-un vas de ceramica, turnam sosul de ciuperci, iar deasupra asezam bucatile de pui.

Peste pui, punem cate o felie de sunca si una de cascaval. Puteti pune mozzarella in loc de cascaval.
Dam vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, doar cat sa se topeasca cascavalul.

Scoatem din cuptor cand este gata, presaram patrunjel verde tocat deasupra si servim.
Sa aveti pofta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu