marți, 15 august 2017

Prajitura frantuzeasca

Prajitura frantuzeaca este cu siguranta o prajitura de pregatit pentru sarbatori, pentru atunci cand asteptati musafiri. Este spornica si delicioasa de numa, numa! Eu una am fost tare incantata de ea. Pentru reteta m-am inspirat de la draga mea Merisor, care are N si N de retete de prajituri minunate. Pupici Merisor si multumesc!

Ingredinte:
Pentru foile maro:
  • 200 gr unt
  • 250 gr smantana
  • 130 gr zahar
  • 4 linguri cacao
  • 500 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
 Pentru blatul de cocos:
  • 6 albusuri
  • 7 linguri de zahar
  • 200 gr nuca de cocos
  • 2 linguri faina
  • un praf de sare
  • 1 borcan mic de visine fara samburi
 Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri amidon
  • 650 ml lapte
  • 200 gr unt de 80% grasime
  • 3 lingurite vanilie
  • 3-4 patratele de ciocolata
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei pentru a avea timp sa se raceasca.
Galbenusurile le mixati cu zaharul
Adaugati amidonul, putin din lapte si amestecati bine sa fie omogenizate si sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il puneti la fiert.
Cand da in clocot, il trageti deoparte, adaugati compozitia cu galbenusuri.
Amestecati bine, puneti iar vasul pe foc, focul sa fie potrivit spre mic, amestecati continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, puneti untul si amestecati bine pana este complet topit si omogenizat in crema.
Acoperiti crema cu folie si o dati la frigider sa se raceasca. In anotimpul rece, o puteti lasa sa se raceasca la temperatura camerei, dar acum este prea cald.

 
Foile maro:
Untul de la temperatura camerei il frecati cu zaharul.
Adaugati smantana, apoi cacaoa si praful de copt.
Incorporati vanilia, apoi faina treptat.
O sa obtineti un aluat omogen, dar usor lipicios.
Il inveliti in folie si il dati la frigider pentru o ora.

Blatul de cocos:
Blatul de cocos il pregatiti chiar inainte sa scoateti aluatul cu cacao de la frigider.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Cand sunt bine spumate, adaugati zaharul treptat si mixati bine.
Adaugati nuca de cocos, faina si le amestecati cu o paleta, cu miscari lente.

Scoateti aluatul cu cacaco de la frigider, il impartiti in doua.
Luati prima bucata, intindeti o foaie potrivit de subtire.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 37/24 cm, asezati foaia de cacao.
Turnati blatul de cocos, il nivelati, apoi asezati visinele din loc in loc.
Intindeti a doua foaie de cacao, de preferat pe o bucata de folie alimentara sau o hartie de copt, o asezati deasupra cu grija sa nu se rupa.
Introduceti prajitura in cuptorul incins, la 170-180 de grade, pentru 40 de minute.

Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Crema rece o scoateti de la frigider, adaugati vanilia si o mixati cateva secunde.
Peste prajitura rece puneti crema, o nivelati si o dati la rece 3-4 ore.

Deasupra radeti ciocolata, o portionati si serviti.
Pofta buna!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu