sâmbătă, 9 martie 2013

Sfintisori (Mucenici)

Imi amintesc cu drag de ziua de 9 martie cand eram copil. Mirosea a sfintisori toata casa pe care mama ii pregatea mereu in cantitati foarte mari.De ceva ani fiind doar eu cu ea nu a mai facut si imi cumpara unul ca sa imi treaca pofta, asta pentru ca imi plac la nebunie.Ieri insa m-am hotarat ca ar fi cazul sa fac eu, macar o data.Sincera sa fiu sunt mandra de mine si de ceea ce mi-a iesit.Fiind pentru prima data cred ca rezultatul este unul foarte bun.Sper sa va placa si voua!

Ingrediente:
Aluatul:
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 500 gr faina
Pentru sirop:
  • 1 cana si 1/2 apa
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri miere
  • nuca macinata
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il incalzim putin, cat sa fie caldut.
Intr-un castron amestecam drojdia, cu 1 lingura lapte si o lingura zahar, apoi o lasam 10 minute sa creasca.
Ouale le batem spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem faina, peste amestecul de drojdie, ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta.
Amestecam usor, apoi turnam lapte cate putin pana este incorporata toata faina si aluatul devine nelipicios.
Le final punem uleiul si mai framantam circa 5 minute.
Acoperim aluatul si il lasam la dospit circa 1 ora, la loc cald
Pregatim siropul:
Intr-un vas punem apa, zaharul si mierea pe care le asezam pe flacara de la aragaz si lasam sa fiarba la foc mic pana siropul se ingroasa putin.
Din aluatul dospit rupem bucatele (mie mi-au iesit10).
Luam fiecare bucatica in parte si facem din ea cate un sul lung si subtirel, il impletim, apoi ii dam forma de 8.
Procedam asa pana terminam toti sfintisorii.
Ii asezam intr-o tava tapeta cu hartie de copt dar lasam putina distanta intre ei.
Punem 2 linguri de zahar la ars, il stingem cu putina apa, iar cu acest sirop ungem sfintisorii.
Introducem tava in cuptorul incins si lasam sfintisorii pana prind o crusta aurie si sunt bine copti.
Ii scoatem cand sunt gata si ii lasam 5 minute la racorit.
Ii introducem cu partea superioara in siropul pregatit cu miere, ii tinem cateva secunde acolo, apoi ii scoatem si ii presaram cu nuca din abundenta.

Absolut deliciosi!Sa aveti pofta!




22 de comentarii:

  1. Minunati sfintisorii tai! Am facut si eu ier asa ca nu-ti mai cer. :P
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Rocsy. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii '20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de "Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate". Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html

    O primavara frumoasa sa ai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O primavara frumoasa Brandusa.O sa vin sa citesc amanuntele!Multumesc pentru invitatie!

      Ștergere
  3. Cat de frumosi sunt!! Nici eu n-am facut pana anul asta :) Te felicit!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos arata si ce buni sunt,nu ma satur niciodata de ei;pup Roscy si o saptamana usoara-ti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca iti plac..Mie imi plac la nebunie..Pupici si o saptamana cu spor si sanatate!

      Ștergere
  5. Mucenicii moldonesti imi plac maxim!!!Daca au si extra topping de miere atunci sa vina toti la mine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul ca sunt foarte deliciosi lasand modestia la o parte!

      Ștergere
  6. Foarte frumosi si foarte gustosi! Bravo Rocsi :

    RăspundețiȘtergere
  7. La noi se fac din cei cu zeama dar am mancat si din astia..............indiferent de reteta ce pot sa spun este ca sunt deliciosi si niciodata nu ma satur de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu din aia cu zeama am vazut pentru prima data pe Bucataras, pana atunci nici nu stiam ca exista :D..La noi doar cu aluat dospit se fac!

      Ștergere