miercuri, 17 aprilie 2013

Fasole boabe scazuta

Nu stiu voua daca va place fasolea si cat de mult dar mie imi place foarte mult. Cred ca as face macar o data la 2 saptamani, dar cum alor mei nu prea le e bine de la ea ma multumesc si mai rar, ca nu prea ma incanta ideea de a face mancare doar pentru mine. Acum vin cu o reteta de fasole boabe scazuta, de post asa cum ne facea mama in copilarie si noi mancam care mai de care mai multa...

Ingrediente:
  • 500 gr fasole alba boabe
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 linguri cu varf zarzavat
  • 4-5 cozi de ceapa verde
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • 4-5 linguri pasta de rosii de casa
  • 3 linguri ulei
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Alegem fasolea sa nu aiba mizerie, o spalam in 2-3 ape, apoi o lasam la umflat, in apa fierbinte, 3-4 ore sau peste noapte.
Dupa acest timp, punem intr-o oala apa la fiert si cand da in clocot dam drumul la fasole si o fierbem cam 10 minute.
Scurgem apa, punem alta dar clocotita si o punem iar pe flacara aragazului..
Curatam ceapa si o taiem nu foarte mare.
Patrunjelul verde il spalam, indepartam cozile si il tocam.
Morcovul il radem de coaja apoi il facem cubulete, iar zarzavatul il spalam putin de surplusul de sare.
Toate aceste legume le punem in oala, presaram putina sare, piper.
Curatam usturoiul, ii dam drumul peste fasole si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Cand fasolea este bine patrunsa o dam deoparte.
Cozile de ceapa verde le spalam si le taiem rondele (sau puteti folosi o ceapa uscata).
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, punem ceapa verde si o inabusim 1 minut, apoi adaugam pasta de rosii.
Amestecam bine, punem cateva linguri din zeama in care a fiert fasolea, lasam sa inceapa sa clocotesca si adaugam boabele de fasole scurse.
Dam gust cu sare, piper, boiaua de ardei dulce si lasam la scazut cam 5 minute.
Cand este gata presaram marar verde tocat, apoi este numai buna de servit.
Cu o muratura sau cu o ceapa, daca va place, eu va urez sa aveti pofta!




16 comentarii:

  1. Pofta, da ce pofta mi-ai facut! Tre sa ma duc sa-mi cumpar ca altfel dau coltu' de pofta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O bunatate, numai ca bebele meu din burtica nu ma lasa sa mananc fasole!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fie vara,toamna sau iarna,eu manac cu placere fasole!Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi place foarte muuult, mai ales cu o bucatica de ciolan :P
    Pupici Rocsy draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa cu ciolan are un gust foarte bun..Eiii pana atunci este buna si de post. Pup Angela!

      Ștergere
  5. Foarte mult imi place, si eu gatesc fasole (de obicei frecata) 1 data /saptamana.
    Dar si asa mancare imi place, sau supa (iarna, 1 data pe saptamana fac supa de fasole)
    Se spune ca cine mananca des fasole se pastreaza slab.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place..As face si eu mai des, dar daca cei din familie nu le cade bine, e buna si mai rar! deocamdata sunt slabuta :D

      Ștergere
  6. Ce mult imi place... Si ce pacat ca nu pot manca prea des..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona..Se pare ca unor persoane nu le e bine de la ea!

      Ștergere
  7. tare buna!!! o idee perfecta pentru maine!

    RăspundețiȘtergere