miercuri, 1 ianuarie 2014

Picior de porc cu sos de hrean si smantana

Sa incepem anul asa cum se cuvine in ce priveste gastronomia, nu???? :)))) Am primit un picior de porc afumat tare frumos, daca pot sa zic asa. Trebuia si el preparat cumva si am zis sa il facem acum de revelion. Aveam de gand sa il pregatesc la cuptor dar nu stiam cu ce sa il servim. Dupa ce m-am gandit putin am zis ca ar merge perfect cu un sos de hrean...Ce sa mai zic a iesit nemaipomenit, piciorul a fost foarte bine patruns, aromat iar sosul a mers perfect. Vorba alor mei, este o reteta de sarbatoare! Pacat ca nu a tinut cu mine lumina naturala sa fac niste poze mai ok.

Ingrediente:
  • 1 picior de porc afumat
  • 500 ml vin rosu
  • sare
  • piper macinat
  • piper boabe
  • 4-5 foi de dafin
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • boia de ardei dulce
Pentru sos:
  • 1 radacina hrean
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • sare
  • 150 gr iaurt
  • 6-7 linguri cu varf smantana
Mod de preparare:
Spalam putin piciorul de porc.
Intr-un vas mai larg punem vinul, sare, putin piper macinat, 1 lingurita boia de ardei dulce, cimbrul uscat si le amestecam bine.
Punem piciorul in acest amestec, il acoperim si il dam la rece peste noapte.
A doua zi punem piciorul intr-o oala cu apa, cateva boabe de piper, 3 foi de dafin rupte bucatele si il fierbem cam 40-45 de minute, dar nu aruncam sosul de vin.
Dupa ce s-a fiert, il tranferam intr-o tava, turnam vinul cu mirodenii si 2-3 polonice din zeama in care a fiert.
Curatam usturoiul, il taiem in jumatati si impanam carnea.
Punem si celelalte foi de dafin, putina boia deasupra, il acoperim cu folie alimentara si il introducem in cuptor la o temperatura potrivita.
Din cand in cand il mai descoperim ca sa il stropim cu zeama din tava.
Cand este bine patruns, il descoperim si il mai lasam 10-15 minute sa se rumeneasca. Cand este gata il scoatem din cuptor dar il pastram invelit sa nu se usuce.

Sosul:
Curatam hreanul, il spalam si il dam pe razatoarea mica.
Adaugam zeama de lamaie, putina sare, il lasam 5 minute sa se macereze, apoi incorporam iaurtul, smantana si amestecam bine.


Se serveste alaturi de deliciosul ciolan!!!






10 comentarii:

  1. La multi ani si un An Nou fericit, Rocsy draga!!
    Bun si delicios, ca doar carnea de porc e cea mai buna pasare, nu-i asa? :D Eu am facut ciolan cu fasole, la cucta, ca asa e traditia la noi in familie, de An Nou! Boabe multe si marunte, sa fie 2014 bogat ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani Liana si un An Nou cu tot ce e mai bun. Sincer eu chiar prefer puiul dar aveam piciorul asta de porc ce trebuia pregatit. Am gustat doua guri ca sa vad cum este dar in rest au mancat ai mei si mai au si pentru maine. Mananc si porc, dar carnita fara pic de grasime facuta cu varza, cu cartofi, un gratar..Asa mai usurel...

      Ștergere
  2. Ce ciolan frumos, ca sa ma iau si eu dupa tine! Foarte gustos alaturi de sosul cu hrean! Toate bune in anul cel nou iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Gabriela. Un An Nou cu sanatate si multe impliniri sa ai!

      Ștergere
  3. Arata perfect! Imi place mult, dar eu il pregatesc in bere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata si ce pofta i-ai facut! :D

    RăspundețiȘtergere