sâmbătă, 17 mai 2014

Prajitura cu branza si jeleu de capsuni

Rasfoiam intr-o zi printre retetele de pe blog si am observat ca nu am foarte multe retete cu capsuni si asta datorita faptului ca imi place sa le consum proaspete. Totusi am zis sa profit putin ca este sezonul lor, ca au aparut cele romanesti, parfumate si sa mai pregatesc cate ceva dulce cu ele. Va las pentru acest week-end un desert delicios :)

Ingrediente:
Pentru blaturi:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
Pentru jeleul de capsuni:
  • 350 gr capsuni
  • 1/2 cana apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura si 1/2 amidon
Crema de branza:
  • 650 branza de vaci mai cremoasa
  • 200 gr crema de branza
  • 200 ml frisca lichida
  • 5 linguri zahar pudra
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare:
Blaturile:
Luam 3 oua, le separam, mixam galbenusurile cu zaharul, un plic de zahar vanilat, 3 linguri faina si 1 lingurita praf de copt.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam cu o paleta de silicon in compozitia de galbenusuri.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt, turnam compozitia primului blat si il nivelam ( am folosit o tava de 24x37).
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 10-12 minute, apoi scoatem blatul si il lasam sa se raceasca. La fel procedam si cu al doilea.

Jeleul de capsuni:
Spalam bine capsunile, indepartam coditele si le taiem bucati potrivite.
Intr-o cratita punem apa cu zaharul, le trasferam pe foc si lasam sa fiarba cam 5 minute.
Dam drumul capsunilor peste sirop, lasam cam 2 minute pe foc, apoi incorporam si amidonul pe care il dizolvam cu 3 linguri de apa.
Dam focul la mic, lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa.
In tava in care am copt blaturile, asezam prima foaie de blat, turnam jeleul fierbinte si il nivelam.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema de branza:
Intr-un vas mixam frisca rece.
Intr-un alt bol punem branza, crema de branza, zaharul pudra, coaja rasa de lamaie, extractul de vanilie si le mixam bine.
Cu ajutorul unei palete incorporam frisca cu miscari de sus in jos.

Dupa ce jeleul s-a racit bine punem crema de branza cu lingura peste, nivelam usor si deasupra punem al doilea blat.

Presam putin si dam prajitura la frigider.
Taiem si servim. Pofta buna!





6 comentarii:

  1. un preparat delicios si o evolutie in fotografie si prezentare extraordinare, pe placul meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Didi nu pot decat sa ma bucur ca iti place. Pup!

      Ștergere
  2. O prajitura de sezon cu siguanta tare buna! pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna trebuie sa fi fost si eu sunt fan capsuni!! Eu as fi pus jeleul deasupra si as fi lasat la mijloc umplutura de branza...asa a fost reteta? :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Liana. Sincer nu am luat de nicaieri reteta, asa mi-a venit sa o pregatesc cu jeleul pe blat, insa este buna si ideea ta! Pup.

    RăspundețiȘtergere