marți, 7 februarie 2012

Zarzavat pentru iarna

Ingrediente:
  • gogosari
  • ardei galbeni
  • ardei kapia
  • patrunjel verde
  • morcov
  • radacina de pastarnac
  • ceapa
  • sare mare

Mod de preparare:
Cantitatea de legume se pune dupa ochi, nu dupa o masura exacta.
Gogosarii, ardeii galbeni si ardeii kapia ii spalam bine sub jetul de apa.
Le curatam cotoarele si toate semintele.
Ii taiem rand pe rand cubulete mici (sau mai mari...mie imi place zarzavatul taiat cat mai mic).
Ceapa se curata, se spala si se toaca. La 5-6 kg de zarzavat, puneti cam 4-5 cepe mari, nu mai mult! 
Morcovul il radeti de coaja, il spalati si il dai pe razatoarea cu ochiuri mici.
Patrunjelul il spalati, indepartati cozile apoi il tocati maruntel.
Pastarnacul il curatati, il spalati si incercati sa il taiati cat mai micut.
Intr-un lighean mare amestecati toate legumele taiate.
Peste puneti sare mare (eu la 5 kg de zarzavat am pus cam 500-600 gr de sare mare) .
Il lasati asa in lighean circa o ora pentru a lasa zeama.
Dupa acest timp spalati un borcan mare (sau borcane mai mici), puneti zarzavatul in borcan.
Apasati cu mana usor, deasupra puneti zeama ce o lasa zarzavatul, pana se umple borcanul.
Infiletati bine capacul la borcan si il dati la loc racoros.
Este foarte bun in ciorbe, supe, eu il mai folosesc si la unele tocanite!
PS: Daca il tineti intr-o camara de bloc, care nu tine prea rece, puteti sa adaugati in zarzavat 1-2 aspirine pisate! 

4 comentarii:

  1. Tare buna e la casa omului sa ai iarna in camara, dar cata munca la ea :D !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva munca, dar la cat sunt de scumpe legumele proaspete iarna, e bine sa punem zarzavat.Multumesc pentru apreciere!

      Ștergere
  2. Unde mai punem ca legumele din market-uri nu sunt nici pe departe ca cele din piata de la tarani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cam asa este, dar la nevoie apelam si la cele din market-uri...

      Ștergere