marți, 7 februarie 2012

Tocana de legume pentru iarna

Ingrediente:
  • 5 kg gogosari
  • 2,5 kg ardei
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg morcov
  • 250 gr orez
  • 600-700 ml ulei
  • 250 gr bulion
  • piper boabe
  • sare mare
  • foi de dafin
Mod de preparare:
Mai intai de toate pregatim legumele.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il radem de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Gogosarii si ardeii ii curatam de toate semintele si ii dam pe masina de tocat carne.
Intr-o oala mare, de tuci, se pune uleiul.
Cand acesta s-a incins se pune ceapa putin la inmuiat la foc mic.
Dupa adaugam morcovul si il lasam si pe acesta sa se inmoaie putin.
Am facut aceste operatiuni, apoi se pun ardeii si gogosarii tocati.
De acum fierbeti tot la foc potrivit si amestecati mereu in oala.

Cand a scazut destul de bine, spalam orezul si il fierbem pe jumatate.
Asa fiert pe jumatate se pune in oala cu tocana.
Lasam sa inceapa iar sa fiarba, adaugam bulionul, sare mare dupa gust, cateva boabe de piper si 4-5 foi de dafin rupte bucatele mici.
Mai fierbem pana ce orezul este complet patruns.
Se inchide aragazul si lasam asa tocana pana a 2 a zi.
A 2 a zi spalam borcanele cu apa fierbinte si le lasam la scurs.
Asezam tocana in borcane dar nu le puneti pline ochi.

Le inchideti bine, le inveliti in hartie, le asezati intr-o tigaie mai larga, puneti apa sa acoperiti borcanele, puneti deasupra un prosop de bucatarie si le puneti la sterilizat cam 30-40 de minute.
Apoi le scoateti si le acoperiti cu o patura groasa pana a 2 a zi dupa care le puneti la rece.

2 comentarii: