marți, 7 februarie 2012

Castraveti murati



Ingrediente:
  • 4 kg castraveti micuti
  • 5 linguri sare mare
  • 2 morcovi
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1-2 ardei iuti (doar daca va place)
  • 1-2 radacini hrean
  • flori de marar uscate
  • frunze verzi de telina 
  • frunze de visin
  • crengute de cimbru uscat
Mod de preparare:
Castravetii se spala foarte bine. De preferat sa fie cat mai proaspeti. 
Morcovii ii curatati, ii taiati rondele, la fel taiati si ardeiul iute.
Curatati usturoiul, il taiati feliute, hreanul curatat il faceti rondele sau fasii lungi.
Se aseaza intr-un borcan de 5 kg sau puteti sau ii puneti in borcane mai mici, de 800 gr, de 1 kg. Eu prefer sa pun in borcane mici, dar pun si in mai mari.
Pe fundul borcanelor asezati plante aromatice, rondele de morcov, usturoi, ardei iute si hrean. 
Morcov, hrean si usturoi mai asezati si printre castraveti.
Dupa ce ati umplut borcanele, deasupra puneti iar plante aromatice.
Intr-o oala se pun 5 litri apa si 5 linguri de sare mare pentru muraturi.
Se pun pe foc si lasati pana da cateva clocote.
Asezati cate o lama de cutit sau coada de lingura, furculita sub borcane (ca sa preveniti spargerea lor), turnati zeama fierbinte si infiletati capacele la borcane.
A doua zi, strecurati zeama, o puneti iar pe foc, ii dati cateva clocote si o turnati iar in borcane. 
Daca nu va ajunge, mai faceti putina saramura, ca sa umpleti bine borcanele.
Infiletati capacele.
Ii lasati iar pana a doua zi in bucatarie, apoi ii duceti la rece.
Stau foarte bine, nu se inmoaie, sunt grozav de buni.
Ii mai verificati din cand in cand, poate vreun borcan prinde aer pe undeva, e posibil ca vreun capac sa nu se capseze bine. 
Vor fi minunati la iarna! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu