sâmbătă, 8 iunie 2013

Ciorba de ied


Mai aveam doua oase in congelator de ied si am zis sa le scot la dezghetat pentru o ciorbita. Ma bucur mult ca alor mei le-a placut mult, era plina de verdeturi, legume proaspete deci plina de savoare. Mama zicea ca parca nici nu are gust de ied asa buna a iesit!

Ingrediente:
  • 2 oase de ied cu carne
  • 1 ceapa
  • 3-4 cozi de ceapa verde
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei galben
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • leustean verde
  • 200 gr rosii in suc propriu
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 1 cana bors
  • 1 mana taitei
Mod de preparare:
Spalam oasele bine sub jetul de apa calda.
Intr-o oala punem cam 6 litri de apa, dam drumul oaselor si spumam atunci cand este necesar.
Acoperim cu un capac si le lasam sa fiarba cam 30 de minute dupa ce spumam.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Cozile de ceapa le spalam si le taiem rondele.
Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Patrunjelul il tocam marunt, iar jumatatile de ardei le facem cubulete.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute punem toate legumele pregatite mai sus, condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce .
Mararul si leusteanul verde il tocam marunt.
Rosiile le punem in recipientul cu cutit de la mixerul vertical, adaugam busuiocul si le zdrobim.

Borsul il turnam intr-un ibirc si il punem pe foc pana da in clocot.
Cand este bine patrunsa carnea de pe oase, punem rosiile zdrobite, iar peste alte 10 minute borsul fierbinte.
Mai lasam sa dea 2-3 clocote, dam drumul la taitei si lasam sa mai fiarba pana sunt si acestia bine fierti.
Inchidem aragazul, presaram mararul si leusteanul tocat dreasupra si lasam ciorba acoperita 5 minute.
V-am lasat si smantana asa ca va urez pofta buna!




vineri, 7 iunie 2013

Socata fara drojdie


E pentru prima data cand fac socata fara drojdie. Noi mereu o pregatim doar cu drojdia si doar asa stiam sa fac. Insa cum de ceva timp eu nu mai beau deloc acidulat, nici sucuri din comert si cum aveam pofta de socata am ales sa fac varianta fara drojdie. Sincer nu ma asteptam sa iese asa buna. Merita incercata reteta daca va place mult socata si nu doriti sa aiba acid!

Ingrediente:
  • 5 litri apa plata
  • 2 lamai mari
  • 450 gr zahar
  • 8-10 flori de soc
Mod de preparare:
Florile de soc le punem 5 minute intr-un bol cu apa rece sa iese mizeria si gazulitele.
Intr-un borcan de 6 litri din sticla punem apa cu zaharul si amestecam pana ce acesta din urma se dizolva complet. Daca doriti sa iese mai dulce socata, mai adaugati zahar in plus, dar eu zic ca nu este nevoie.
Stoarcem sucul de la o lamaie si jumatate si il punem peste siropul de mai sus.
Restul de lamaie o taiem feliute o punem in borcan, dam drumul si florilor de soc.
Amestecam bine cu o lingura de lemn, acoperim borcanul cu o folie alimentara si o lasam sa stea la loc luminos si insorit daca se poate, circa 2-3 zile.
In acest timp mai invartim in ea de 2-3 ori pe zi.
Dupa ce s-a facut, o strecuram, o punem in sticle si o dam la rece.
Un deliciu racoritor!




marți, 4 iunie 2013

Prajitura cu branza

Aceasta reteta am vazut-o la bucataras Babi si mi-a placut foarte mult. Apoi am vazut ca a pregatit-o si Gaby, a confirmat si ea ca e foarte buna asa ca m-am pus pe treaba. A iesit atat de buna ca s-a mancat foarte repede. Multumesc fetelor pentru reteta! Scuzati pozele ca nu sunt prea reusite :D

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 160 gr unt
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 350 gr faina (poate 20 gr in plus in functie de cat de gras este untul)
Pentru umplutura:
  • 750 gr branza de vaci
  • 10 linguri zahar
  • 4 oua
  • 1 lingura gris
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 100 gr stafide
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul de la temperatura camerei, ouale, zaharul si le mixam.
Adaugam zaharul cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie, praful de copt, apoi faina treptat.
Punem cate putina si framantam usor pana obtinem un aluat nelipicios, usor de modelat.
Formam o bila, o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru o ora (poate sta chiar si mai mult).

Umplutura:
Punem branza intr-un bol, ouale, zaharul si amestecam usor cu mana.
Adaugam grisul, zaharul cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie, esenta de rom, iar la final stafidele.
Amestecam pana toate ingredientele sunt bine incorporate.

Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua.
Dintr-o jumatate intindem o foaie subtirica pe care o asezam intr-o tava dreptunghiulara, care,  mai intai, o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Punem compozitia de branza si o nivelam cu o paleta de silicon.
Restul de aluat il rupem bucatele mici pe care le punem deasupra.
Introducem tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand prajitura prinde o culoare rumena inseamna ca este gata si o scoatem din cuptor sa se raceasca.

O bunatate!!


duminică, 2 iunie 2013

Sunday Lunch cu o tocanita gustoasa si papanasi deliciosi




Buna dimineata Sunday. Am avut onoarea sa fiu invita de Diana- Disturbngly Delicious la Sunday Lunch. Am acceptat fara sa mai stau pe ganduri desi mai apoi imi tot ziceam, ce sa povestesc, ce sa pregatesc. Am hotarat ca atunci cand se apropie duminica mea in functie de ce o sa simt o sa dau frau liber cuvintelor. Si uite asa am ajuns la aceasta duminica in care am sa va povestesc despre pranzurile in familie. Chiar daca nu suntem noi familie numeroasa, am avut pranzuri in familie dar nu mereu pentru ca mama muncea mult, de multe ori chiar si duminica, fratele mai cu fotbalul, eu cu temele pentru scoala,  insa cand ne strangeam cu totii la masa era o atmosfera  placuta, calda si de familie. Cum incepea duminica la noi cand eram cu totii acasa? Pai ne trezeam dimineata, ne imbracam frumos si mergeam la biserica (nu din obligatie sau ca ne trimetea cineva, nu, ci pentru ca asa am fost crescuti si abia asteptam sincer). Ne intorceam acasa cu gandul ca ne astepta bunatati. Mereu pregatea mama de sambata toate preparatele si asa procedez si eu acum. Ne spalam repede, ne schimbam hainele si repejor la masa. Unul servea ciorba, altul doar felul doi sau ambele feluri, in fuctie de cum doream fiecare, nu aveam niste reguli impuse. Desertul nu lipsea nici el, nu erau sofisticate si aranjate ca la carte asa cum mai obisnuim acum, dar erau pe placul nostru pentru ca mancam pana ne simteam burtile pline: cornulete cu nuca, prajitura cu mere sau cu gem, ciucalai, cornuri cu gem, fursecuri ce mereu ne erau pregatite in cantitati industriale pentru ca eram mari iubitori de dulciuri si trebuia sa avem pentru mai multe zile. Continuam cu odihna, joaca pe afara cu copiii, plimbari, jucat de carti, facut lectii si asa arata o duminica din copilarie. Aaaaaa nu mai zic de pranzurile cand se nimerea sa fim mai multe rude la masa: galagie, multe rasete, buna dispozitie, mancaruri multe…Frumoase amintiri!!!

Acum timpurile s-au mai schimbat, noi ne-am maturizat,  eu ii rasfat pe ai mei cu bunatati si incerc ca ceea ce pregatesc sa le fie cat mai mult pe plac si poftele melele las pe ultimul plan. Nu mereu luam masa impreuna pentru ca mai apar si alte prioritati, insa incercam pe cat posibil, cat mai des, sa profitam de aceste moment. Sambata pregatesc meniul pentu ca duminica sa nu trebuiasca sa gatesc, rar mai fac un gratar ceva. Duminica ne asezam la masa, servim fiecare ce dorim din ceea ce este in frigider, stam de vorba, povestim ce mai vedem la Tv, mama ne mai povesteste de la munca, mai ne organizam ce mai facem saptamana ce urmeaza, mai facem un plan daca este nevoie. O atmosfera placuta, linistita, o muzica si relaxare. De obicei le pregatesc si cafeaua pentru a-i rasfata complet, le servesc desertul si cam gata cu pranzul. In functie de vremea de afara continuam in diferite moduri: daca este rece stam la calculator, Tv, jucam remi insa daca vremea este insorita si pe placul inimii noastre iesim la plimbare, la mici cumparaturi, la o terasa si cam asa se incheie duminica. Ne pregatim pentru o noua saptamana fiecare cu activitatile sale de zi cu zi.
Sper ca nu v-am plictitsit, nu am avut eu o poveste pentru Sunday Lunch plina de nebunie si alte cele, dar am scris din suflet.
Dar trebuia sa pregatesc si ceva bun nu???
Sa nu va asteptati la nu stiu ce wow-uri  pentru ca suntem adeptii mancarurilor simple si gustoase, chiar daca am evoluat atat de mult si avem la indemana o gama larga ingrediente.
In meniul de astazi gasiti:
 
1.       Tocanita din cotlet de porc cu ceapa verde si rosii

2.       Papanasi cu sos de capsuni


Tocanita din cotlet de porc cu ceapa verde si rosii




Ingredinte:
  • 700 gr cotlet de porc dezosat
  • 1 morcov
  • 3-4 cepe verzi 
  • 1 ceapa uscata 
  •  300 gr rosii un suc propriu
  • sare
  •  piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingura pasta de gogosari
  •  2 catei de usturoi
  •  2 linguri ulei
  • marar verde

Mod de preparare:
Cotletul il spalam, il tamponam cu un servet de bucatarie si il taiem bucati potrivite.
Incingem uleiul intr-o cratita, punem carnea si o rumenim putin pe ambele parti, timp in care ne pregatim legumele.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Ceapa verde o curatam, o spalam si o taiem rondele.
Curatam morocvul si il taiem bucatele.
Adaugam legumele pregatite peste carnea rumenita, le inabusim 2-3 minute si acoperim cu apa.
Lasam sa fiarba la foc potrivit acoperita cu capac.
Cand s-a fiert mai bine de jumatate, condimentam cu sare, piper si boiaua de ardei dulce.
Rosiile le tocam cu cutitul si le dam drumul peste tocanita.

Lasam sa fiarba bine, sa scada atat cat ne dorim, iar la final punem pasta de gogosari, usuroiul curatat, pisat si mai dam doar doua-trei clocote.
Tocam putin marar verde, presaram in tocanita, invartim si lasam sa stea 5 minute acoperita.
Am servit alaturi de un piure de cartofi.





Papanasi cu sos de capsuni




Ingredinete:
  • 700 gr branza de vaci mai cremoasa
  •  2 oua
  • 1 lingura gris 
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 praf de copt
  •  coaja rasa de lamiae
  • coaja rasa de portocala
  • 350-400 gr faina
  •  ulei pentru prajit
  • 300 gr capsuni
  • 1-2 linguri zahar
  • zahar pudra

Mod de preparare:
Intr-un bol punem branza, ouale, zaharul si le mixam la viteza nu foarte mare.
Adaugam grisul, zaharul cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie si de portocala, praful de copt.
Acum incepem sa incorporam faina treptat pana compozitia devine nelipicioasa dar nu trebuie sa fie foarte tare ci ca o plastelina.

Lasam 15 minute la odihnit compozitia pregatita.
Int-o tigaie punem o cantitate mai mare de ulei la incins.
Rupem bucatele potrivite din aluat, formam bile, le gaurim pe mijloc si le dam forma unor inele.
Le prajim in uleiul incins pe ambele parti, iar din aluatul din gaura formam bilute pe care le prajim.
Cu ajutorul unei palete scoatem papanasii intr-un bol in care punem niste servetele de bucatarie.
Eu cum de ceva vreme incerc sa evit prajelile, am oprit putin aluat si mi-am facut cativa papanasi la cuptor.
 Ii modelam la fel ca si pe cei care i-am prajit, ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ii introducem in cuptorul incins si ii lasam pana se rumenesc frumos deasupra.

Spalam capsunile, indepartam cozile si le zdrobim cu mixerul vertical.
Turnam totul intr-o cratita, punem 1-2 linguri zahar si lasam sa fiarba la foc mic circa 5 minute,  apoi il lasam sa se racoreasca. 

Asezam papanasi pe farfurii, ii presaram cu zahar pudra iar deasupra punem sos care il lasam sa curga in jos, dar noi cu siguranta avem grija sa il savuram pe tot!
Sa aveti pofta dragilor!

Sper ca v-a placut pranzul meu de duminica si va mai astept sa ma vizitati si alta data cu mult drag.
Nu uitati sa zambiti si sa va bucurati de tot ce va ofera viata!
Va las in compania a doua melodii ce mie imi plac foarte mult: