luni, 28 noiembrie 2016

Crap in sos de rosii, la cuptor

Daca tot suntem in Postul Craciunului si se mananca atat de des peste, incerc sa mai pregatesc diverse retete cu peste, mai ales ca sotul mananca o data, de doua ori prajit, apoi nu mai vrea prajit. Oricum eu nu sunt adepta prajitului si incerc si pe ai mei sa ii fac sa consume cat mai rar preparate prajite. Chiar daca eu nici nu bag pestele in gura, pentru ei il pregatesc cu mare drag.

Ingrediente:
  • 4 bucati de crap proaspat
  • 1 cutie rosii decojite in suc de rosii (400 gr)
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa potrivita
  • 4-5 catei de usturoi
  • 4 crengute cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 2-3 linguri ulei + 2-3 linguri ulei pentru uns pestele
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Curatam ceapa, o tocam marunt.
Morcovul il curata, il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Rosiile decojite le tocam marunt.
Intr-o tigaie incingem uleiul, inabusim ceapa si morcovul 2-3 minute, apoi punem jumatate de cana cu apa.
Lasam sa fiarba pana scade lichidul, la foc potrivit, apoi dam drumul rosiilor tocate cu tot cu sucul de rosii.
Punem si foile de dafin, sare si piper dupa gust.
Fierbem cam 5 minute sosul, apoi il tragem de pe aragaz. Il lasam sa se racoreaca 5 minute, apoi scoatem foile de dafin.

 
Bucatile de peste le spalam si le stergem cu niste servetele.
Le presaram cu sare, piper si ulei pe toate partile, le masam putin.
Incingem o tigaie grill, punem pestele cu pielita in jos.
Il rumenim pe ambele parti, apoi il scoatem pe o farfurie.

Intr-un vas de ceramica, sau in vase individuale de ceramica, punem sosul apoi asezam bucatile de peste.
Printre, punem crengutele de cimbru si cateii de usturoi, curatati si taiati pe jumatate.
Introducem vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute.
Dupa acest timp, il scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreaca putin si apoi servim
Sa aveti pofta!