- 500 gr fasole boabe albe
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 castron cu urzici
- 1/2 ardei rosu
- 3 linguri zarzavat
- 1/2 legatura patrunjel verde
- leustean verde
- sare
- piper
- 400-500 ml bors
- 2 linguri tocana de legume
- 3 catei de usturoi
Fasolea o spalam in doua,trei ape.
O punem 3-4 ore la umflat in apa fierbinte, intr-un bol.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam.
Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Ardeiul il taiem cubulete.
Urzicile le curatam, le spalam bine si daca sunt mai mari le taiem putin, daca nu, le lasam intregi.
Usturoiul il curatam si il lasam intreg.
Intr-o oala punem cam 2-3 litri de apa la fiert.
Cand da in clocot, adaugam fasolele umflate si usturoiul si le lasam sa fiarba cam 15 minute.
Separat fierbem niste apa.
Dupa cele 15 minute scurgem zeama de la fasole si adaugam apa fiarta (sa fie ceva mai multa ca sa ramana suficienta zeama pentru ciorba).
Adaugam ceapa, morcovul, ardeiul si zarzavatul.
Le lasam sa fiarba bine si acoperim oala cu un capac.
Cand fasolea este fiarta suficient adaugam urzicile si tocana de legume.
Dam cateva clocote, condimentam cu sare si piper ciorba, apoi adaugam borsul.
Spalam verdeata si o tocam marunt.
Dupa ce mai fierbem cam 5 minute ciorba inchidem aragazul si dam drumul la verdeata.
Amestecam putin prin oala si o acoperim ca sa prinda din savoarea patrunjelului si leusteanului.
Servim apoi o portie, alaturi de un ardei iute, cine doreste.