miercuri, 19 februarie 2014

Japoneze

De mult timp imi doream sa fac aceste painici dar cand ma uitam la ele ziceam ca e greu modul de impletit si cedam..Acum, intr-o buna zi, mi s-a cam pus pata pe ele si am zis fie ce o fie trebuie sa le incerc. Am citit foarte atenta reteta, am parcurs fotografiile din timpul prepararii pas cu pas si sincer a fost chiar mai usor de cat ma asteptam iar la gust sunt nemaipomenite.

Ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 300 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 25 gr drojdie
  • sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Dizolvam drojdia cu zaharul, adaugam 3 linguri lapte, 1 lingura faina si lasam 10 minute sa stea la loc cald, sa cresca putin.
Untul il topim, il lasam sa se raceasca, iar laptele il facem caldut.
Punem faina intr-un bol, presaram putina sare iar in mijloc facem o gaura unde rasturnam drojdia.
Turnam laptele si incepem sa framantam.
Cand s-au omogenizat cat de cat ingredientele adaungam untul si framantam bine. Eu am mai pus o lingura cu faina.
Cand obtinem un aluat nelipicios si usor de lucrat, il acoperim si il lasam la dospit circa 1 ora.

Aluatul dospit il impartim in 8 bucati egale (merge si in 10 daca vreti sa fie painicile mai mici).
Luam prima bucata si o rasucim cu mainile pana obtinem un sul destul de lung si subtirel.
Indoim sulul la mijloc creand o gaura, apoi impletim cam de 3 ori si nu tot sulul.

Venim cu gaura formata peste impletitura, apoi capetele de sul le bagam prin gaura, una cate una ca ele sa vina dedesubt. Astfel obtinem o japoneza.


Le asezam intr-o tava unsa cu margarina, tapetata cu hartie de copt si le lasam 20 de minute la crescut.
Batem oul spuma, ungem painicile si le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.


Le lasam pana se rumenesc frumos, apoi le scoatem din cuptor. Dupa ce se racesc le punem intr-un bol si le acoperim bine pentru a se pastra fragede.
Sursa de inspiratie