Ingrediente:
- 500 gr faina
- 360 ml apa calduta
- 15 gr drojdie proaspata (sau 5 gr drojdie uscata)
- 1 lingurita sare
- 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Intr-un bol mic puneti drojdia proaspata faramitata, 4-5 linguri de apa calduta si o lingura faina.
Amestecati toate, lasati deoparte 15 minute.
Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea.
Adaugati drojdia dupa ce a crescut, turnati apa si incepeti sa framantati.
Framantati 5-7 minute, la mana sau la aparatul de framantat.
O sa obtineti un aluat usor lipicios.
Ungeti un alt bol cu uleiul de masline, rasturnati aluatul acolo.
Il acoperiti bine cu folie, apoi il dati la frigider peste noapte (eu l-am lasat 13 ore).
Puteti alege varianta sa il lasati la dospit la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul, apoi sa le si faceti. Alegeti voi cum doriti. Daca va grabiti si le vreti in aceeasi zi, alegeti varianta asta cu dospitul la temperatura camerei.
A doua zi, scoateti aluatul de la rece, il lasati 15 minute la temperatura camerei.
Presarati faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul (care este super aerat si fain) si il impartiti in 3 bucati egale.
Intindeti fiecare bucata intr-un dreptunghi, cu degetele.
Incepeti si rulati pe lungime, iar dupa fiecare rulare apasati bine.
La final, cand obtineti un sul, lipiti bine marginea.
Le asezati in tava de baghete, le acoperiti si le lasati 20-30 de minute la crescut.
Incingeti cuptorul la 240 de grade.
In partea de jos a cuptorului puneti o tava (nu prea mare) cu apa clocotita.
Asezati tava cu baghete pe treapa a doua (a doua de jos in sus numarata), cand cuptorul este incins.
Le lasati 25 de minute la copt. Este bine sa le urmariti dupa ce trec 20 de minute, ca fiecare cuptor coace diferit.
Le scoateti din cuptor, le lasati sa se racoreasca putin (daca aveti rabdare), apoi taiati si serviti.
Eu va indemn sa le rupeti, ca e mai mare placerea.
Pofta buna!