sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Chec cu lamaie, alune, nuci si glazura

Cum, este week-end si noi nu avem nimic dulce? Imediat scoatem cateva ingrediente din frigider, cateva din camara si facem un chec aromat si bun, bun de tot.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Cutia Misterelor, ca tot sunt alunele vedeta in aceasta luna, iar gazda este super harnicuta noastra Cristina (Panacris).

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 60 gr unt topit
  • 120 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 50 gr alune decojite si nesarate
  • 30 gr miez de nuca
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 gr faina
  • un praf de sare
Pentru glazura:
  • 3 linguri pline cu zahar pudra
  • zeama de lamaie
  • fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Intr-un bol punem doua oua si doua galbenusuri.
Incepem sa le mixam, adaugam zaharul treptat mixand continuu pana obtinem o consistenta spumoasa.
Untul topit (usor caldut) il punem peste oua in fir subtire, apoi adaugam laptele.
Praful de copt il stingem cu toata zeama de lamaie, il punem in compozitia de mai sus.
Incorporam si faina cernuta.
Separat, batem cele doua albusuri cu un praf de sare, pana devin spuma.
Le punem peste compozitia de mai sus.
Adaugam si alunele, nucile, coaja rasa de lamaie.
Le amestecam pe toate cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.

Tapetam cu hartie de copt o tava de chec, turnam compozitia si o nivelam.

O introducem in cuptorul incins, cam la 170 de grade, pentru 35-40 de minute.
Dupa ce au trecut 30 de minute, facem testul cu scobitoarea ca sa vedem cat mai este necesar sa coacem checul.

Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Glazura:
Intr-un bol punem zaharul pudra, picuram cate putina zeama de lamaie.
Amestecam bine cu o paleta si cand obtinem o glazura usor curgatoare, nu mai punem zeama de lamaie.
Turnam glazura peste checul rece, apoi presaram fulgi de ciocolata.
Il portionam si servim.
Sa aveti pofta!