Ingrediente:
- 2 capatane de varza murata
- 1 cana orez
- 200 gr soia
- 350 gr ciuperci conservate (sau proaspete)
- 5 -6 cepe mari
- 3 morcovi mari
- 200 gr rosii in suc propriu
- 2 linguri pasta de tomate
- marar
- patrunjel
- 2 linguri zarzavat
- circa 1 cana ulei
- sare
- piper
- 2 linguri faina alba
Intai de toate desfacem frunzele la varza si le punem cam 2 ore in apa rece la desarat.
Daca folositi o oala de lut pentru a fierbe sarmalele , asa cum am folosit eu, umpleti-o cu apa si lasati-o asa cam 2 ore.
Intr-o cratita punem niste apa la fiert.
Cand da in clocot, punem bucatile de soia impreuna cu un praf de sare si un praf de piper.
Cand s-au umflat le scoatem pe o farfurie, le lasam putin sa se racoreasca.
Cand s-au racorit le stoarcem de apa si le dam prin masina de tocat.
Ciupercile le spalam bine si le taiem cubulete mici.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam.
Morcovul il curatam, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Rosiile le dam cu tot cu sos prin masina de tocat.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Adaugam ceapa tocata si o tragem circa 10 minute in ulei (nu o prajiti,doar o inmuiati).
Punem si morcovul si il lasam si pe acesta vreo 5 minute.
La urma adaugam rosiile macinate, pasta de rosii si un praf de sare.
Invartim bine, mai lasam 2-3 minute pe foc si inchidem aragazul.
Orezul il spalam in 2-3 ape.
Intr-un bol punem compozitia de ceapa, orezul, ciupercile si soia.
Punem marar si patrunjel (verde sau uscat,de care aveti la indemana), cele 2 linguri de zarzavat.
Amestecam bine intreaga compozitie, apoi condimentam cu sare si piper dupa gust, iar la urma punem faina ca sa se lege compozitia.
Frunzele de varza le scoatem de la desarat si le stoarcem de apa.
Le indepartam cotorii si le taiem bucati in functie de cat de mari facem sarmalele.
Punem pe fiecare frunza cate putina compozitie , apoi rulam sarmalutele strans.
In oala de lut (puteti folosi si altfel de oala), punem pe fund frunze de varza.
Presaram niste marar uscat apoi asezam sarmalele (oala sa nu se umple mai mult de 3 sferturi cu sarmale pentru ca atunci cand se va umfla orezul riscati sa dea in foc).
Deasupra punem tot cu frunze de varza, apoi apa cat sa acoperim sarmalele.
Dam oala acoperita in cuptor, il aprindem si la inceput lasam o temperatura mai micuta .
Apoi reglati o temperatura potrivita si lasati sa fiarba cam 3-4 ore (intre timp mai gustati sa vedeti daca sunt fierte).
Cand sunt gata inchideti focul cuptorului , deschideti usa si le lasati sa se raceasca acolo sau le scoateti dar sa le puneti pe un loc nu foarte rece ca riscati sa vi se crape oala.
Pofta buna!!!