- 5 kg ardei grasi si kapia
- 1/2 lingura sare mare
- 2 aspirine
Ardeii si kapia ii coaceti pe un grill, o tabla sau in cuptor, afara pe un gratar, depinde ce aveti la indemana.
Nu ii coaceti foarte tare, adica sa fie arsi, ca sunt persoane care fac acest lucru.
Ii puneti intr-o oala imediat ce ii coaceti, presarati sare si ii acoperiti cu un capac.
Lasati sa stea asa macar jumatate de ora, chiar o ora, pentru a se inmuia coaja si sa se racoreasca.
Incepeti sa ii decojiti, apoi scoateti cotorul si toate semintele. O treaba cam migaloasa, dar la iarna scoateti un borcan si imediat faceti o mancare buna.
Zeama lasata de ardei o treceti printr-o strecuratoare.
Asezati ardeii in borcane de 800 de grame, care au fost spalate mai din timp cu apa fierbinte si uscate, alternati din cei galbeni cu kapia.
Sarea o amestecati bine cu zeama si o turnati in borcane. Mai faceti loc cu lingura, sa patrunda zeama peste tot.
La un litru de zeama, puneti aproape o lingura de sare mare, nici prea multa, ca sa nu iese ardeii prea sarati.
Deasupra fiecaruia puneti cate jumatate de aspirina pisata.
Inchideti bine capacele si inveliti borcanele in hartie.
Le asezati intr-o cratita, turnati apa pe trei sferturi si le acoperiti cu un prosop de bucatarie.
Le asezati pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba apa, le lasati 25 de minute.
Fierbinti le scoateti din cratita si le inveliti intr-o patura pana a 2 a zi cand se racesc.
Le puneti la loc racoros pentru a se pastra bine pana la iarna.
Din aceasta cantitate mi-a iesit 4 borcane de 800 de grame.
Deasupra fiecaruia puneti cate jumatate de aspirina pisata.
Inchideti bine capacele si inveliti borcanele in hartie.
Le asezati intr-o cratita, turnati apa pe trei sferturi si le acoperiti cu un prosop de bucatarie.
Le asezati pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba apa, le lasati 25 de minute.
Fierbinti le scoateti din cratita si le inveliti intr-o patura pana a 2 a zi cand se racesc.
Le puneti la loc racoros pentru a se pastra bine pana la iarna.
Din aceasta cantitate mi-a iesit 4 borcane de 800 de grame.