miercuri, 20 noiembrie 2019

Tort de mere cu crema de vanilie, fara zahar

Astazi va las o reteta mai altfel in ceea ce priveste pozele. Daca pana acum am postat doar poze cu preparate, astazi ma puteti vedea si pe mine alaturi de un desert minunat, un desert din vremea copilariei, iubit de noi chiar si acum, doar ca fara zahar.
Este vorba despre tortul de mere, pe care il mancam atat de des cand eram copil. Il serveam simplu, cu frisca sau cu crema de vanilie, in functie de cum avea mama timp sa ni-l pregateasca. Eu m-am oprit de aceasta data la cel cu crema de vanilie, pentru ca imi era dor de el. Cu fiecare imbucatura servita, parca nu reuseam sa ma satur de el.
Am folosit indulcitorul de la Edulcorem, un indulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana si Erittritol. Are zero calorii, zero indice glicemic, este stabil termic si nu are gust amarui, asa cum au alti indulcitori.
Am folosit ambele variante: 1:1-putere de indulcire similara zaharului si 1:2- putere dubla de indulcire fata de zahar.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri indulcitor 1:1 (sau 3 linguri zahar)
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
Pentru crema de vanilie:
  • 2 oua
  • 3 linguri indulcitor 1:2 (sau 6 linguri zahar)
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 200 gr unt 80% grasime
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • 4 mere potrivite
  • 1 lingura indulcitor 1:2 (sau 2 linguri zahar)
  • miez de nuca
  • 1 lingura unt
  • scortisoara
Mod de preparare:
Curatati merele de coaja, le scoateti cotoarele.
Le asezati intr-o tava rotunda de 18 cm, iar in locul unde au fost cotoarele, puneti bucati de miez de nuca.
Puneti cate un cubulet de unt pe fiecare mar, apoi le presarati cu scortisoara si indulcitor.
Le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20 de minute.
In acest timp, pregatiti blatul:
Albusurile le mixati spuma cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul treptat, iar apoi turnati zeama de lamaie.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, laptele si vanilia.
Le adaugati peste albusurile spuma, mai mixati pana sunt incorporate.
Faina o amestecati cu praful de copt, o adaugati treptat in compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.
Dupa ce au stat merele la cuptor, scoateti tava.
Turnati compozitia de blat si o nivelati.
Introduceti tortul iar in cuptor, pentru 25 de minute.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati 10-15 minute sa se racoreasca, apoi il rasturnati pe un platou.
Il lasati sa se raceasca complet.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita mai groasa, amestecati ouale cu indulcitorul bine.
Adaugati laptele, apoi amidonul si amestecati pana ce, acesta din urma este complet dizolvat.
Puneti cratita pe foc, focul sa fie dat la mic, amestecati continuu cu un tel pana crema se ingroasa.
Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Peste crema racorita, puneti untul de la temperatura camerei, taiat cuburi, vanilia si mixati.
Dati crema la rece 20-30 de minute.
Tortul rece, il imbracati in crema de vanilie, dupa cum doriti, apoi il decorati.
Eu l-am decorat simplu, pentru ca in copilarie nu aveam parte de sofisticarii si am vrut sa pastrez aceasta nota.
Sper sa va placa reteta si de ce nu, sa o incercati si voi.
Sa aveti pofta!