Ingrediente:
Pentru foi (4 bucati, tava de 34/36 cm):
- 200 ml apa minerala
- 180 ml ulei
- 100 gr indulcitor pulbere (sau 120-150 gr zahar)
- 600 gr faina
- 1 pliculet amoniac
- 2 linguri otet
- vanilie
Pentru crema:
- 1 litru lapte de soia fara zahar
- 8 linguri indulcitor pulbere (sau 8-10 linguri zahar)
- 10 linguri amidon
- 200 gr unt vegan (sau margarina la pachet)
- coaja rasa de la o lamaie mare
- zeama de la o lamaie mare
- 1 lingurita vanilie
- indulcitor pudra cu vanilie pentru pudrat
Mod de preparare:
Foile:
Intr-un ibric puneti indulcitorul cu 50 ml de apa minerala.
Il transferati pe foc, amestecati pana indulcitorul s-a dizolvat de tot.
Dati deoparte, lasati siropul sa se racoreasca.
Intr-un bol puneti restul de apa minerala, uleiul si siropul racorit.
Amoniacul il stingeti cu otetul, il turnati peste lichide.
Presarati un praf de sare, puneti si vanilia.
Amestecati, apoi incepeti si incorporati faina cernuta.
Trebuie sa obtineti un aluat nelipicios, dar maleabil, usor de lucrat.
Acesta il impartiti in 4 bucati.
Presarati faina pe masa de lucru, intindeti o foie subtire.
O asezati pe dosul tavii, presarata cu putina faina.
O coaceti in cuptorul incins, la 180 de grade, 7-8 minute, pana devine usor aurie pe margini.
Poate la voi se vor coace in 10 minute, tava ce am folosit-o eu, cand se incinge, rumeneste mai tare, fiind mai groasa, deci la mine 7-8 minute au fost suficiente.
Scoateti foaia coapta, treceti usor cu un cutit pe sub ea, o asezati pe o hartie de copt.
Procedati la fel si cu celelalte foi.
Le lasati sa se raceasca.
Crema:
Intr-o cratita puneti laptele de soia, amidonul si indulcitorul.
Le transferati pe foc, focul sa fie la mic, invartiti mereu cu telul, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte cand este gata, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixati usor.
Mixati crema rece, apoi o puneti peste unt si le mixati impreuna, pana obtineti o crema spumoasa.
La final incorporati zeama si coaja rasa de lamaie, dar si vanilia.
Asezati prima foaie pe tava, pe hartie de copt, puneti o treime din crema, o intindeti.
Apoi iar foaie, iar o treime din crema, iar foaie, iar o treime din crema si ultima foaie.
Apasati usor cu mana, inveliti prajitura in folie si o dati la rece peste noapte. Eu am lasat-o o zi si jumatate pana am taiat-o.
Deasupra asezati o greutate, eu am pus un tocator foarte greu.
O scoateti de la rece, o portionati, o pudrati cu indulcitor cu vanilie si serviti.
Pofta buna!