luni, 6 februarie 2017

Placinta frageda cu mere

In perioada asta fructul cel mai consumat la noi este marul. Ne plac merele, fie sa le consumam ca atare sau in deserturi. M-am oprit la o placinta frageda de aceasta data, cu umplutura de mere si bucati de nuca, indulcita cu indulcitor, care a iesit o nebunie ce se topeste in gura.
Particip cu aceasta reteta la Procovarea Mistery box Challange (Cutia misterelor), a carei gazda sunt in aceasta luna.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 150 gr unt
  • 80 gr smantana
  • 1 ou
  • 80 gr indulcitor Green Sugar pudra (sau 80 gr zahar)
  • 300 gr faina (eu am folosit de tara)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare
 Pentru umplutura:
  • 1,4 kg mere
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri indulcitor Green Sugar pudra ( sau 3 linguri zahar)
  • 1 lingurita plina de scortisoara macinata
  • 1 mana miez de nuca
Mod de preparare:
Incepem cu umplutura pentru ca sa aiba timp sa se raceasca.
Spalam merele, le curatam de coaja si le trecem pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o cratita punem uleiul, merele si indulcitorul pudra.
Transferam cratita pe foc, focul sa fie potrivit spre mare.
Amestecam continuu pana lichidul scade in totalitate.
La final adaugam scortisoara, amestecam bine.
Luam merele de pe foc, le lasam sa se raceasca.
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece, smantana, oul si indulcitorul.
Toate acestea le mixam, apoi adaugam sarea, praful de copt si vanilia.
Incepem si incorporam faina cernuta, treptat, pana obtinem un aluat omogem si nelipicios.

Daca folositi faina de magazin, este posibil sa mai aveti nevoie de 2-3 linguri in plus fata de cantitatea scrisa.
Taiem in doua aluatul.
Luam prima bucata, intindem o foaie potrivit de groasa.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 22/24 cm, punem foaia intinsa, taiem surplusul de pe margini.
Punem jumatate din miezul de nuca taiat bucatele, apoi rasturnam toata umplutura de mere rece, o nivelam cu o paleta.
Presaram restul de nuca tocata.
Intindem a doua foaie, o asezam deasupra si presam usor cu mainile. Daca avem surplus pe margini, il taiem.

Introducem placinta in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra dar este coapta.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se racesca.
O pudram cu indulcitor, o portionam si servim.
O pastram acoperita cu folie alimentara pentru a nu se intari.
Pofta buna!