duminică, 26 iunie 2016

Cheesecake cu cirese si marshmallow, fara coacere

Evitam cat de mult putem sa deschidem cuptoarele in aceasta perioada, dar parca nu vrem sa renuntam la desertul de week-end, dar cheesecake-ul la rece este o alternativa grozava. Acest cheesecake este o adevarata incantare pentru suflet si papilele gustative, efectiv nu il poti refuza. Sa il incercati si voi si o sa va convingeti!
Si cum sunt gazda Provocarii Misterioase in aceasta luna, iar ingredientul vedeta sunt ciresele, cred ca acest desert se incadreaza perfect!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 220 gr biscuiti simpli
  • 85 gr unt
  • 3 linguri lapte
Crema:
  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml smantana pentru frisca 
  • 4 linguri zahar pudra (mai mult daca va doriti mai dulce desertul)
  • 3 linguri iaurt simplu
  • 150 gr cirese
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 3 foi de gelatina
  • 4 bucati marshmallow invelite in ciocolata
Pentru sos:
  • 350 gr cirese
  • 1 lingura zahar
  • 5 linguri apa
  • 1 lingurita amidon
  • frunzulite de menta
Mod de preparare:
Blatul:
Biscuitii ii maruntim in blender.
Topim untul, il punem peste biscuiti si le amestecam.
Adaugam si laptele, mai amestecam cat sa fie toate incorporate.
Asezam un inel reglabil pe un platou (diametrul cercului l-am reglat cam la 22-24 cm).
Punem compozitia de blat in interiorul inelului, o apasam bine cu degetele. Il dam la rece.
Crema:
Ciresele spalate le curatam de codite si samburi.
Frisca rece, o mixam pana devine spuma.
Mascarponele il mixam cu zaharul pudra, apoi adaugam iaurtul.
Punem vanilia, coaja rasa de lamaie, frisca si mai mixam cat sa fie toate incorporate.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute in apa rece, apoi le scoatem din apa, le stoarcem bine si le topim pe baie de aburi.
Gelatina topita o turnam in fir subtire peste crema, timp in care amestecam bine cu o paleta.

Marshmallow-ul il taiem bucatele mici.
Scoatem blatul de la frigider.
Punem putina crema peste blat, apoi asezam ciresele.
Venim iar un strat de crema, bucatile de marshmallow si ultimul rand de crema.


Dam prajitura la rece cel putin 4-5 ore.
Sosul:
Ciresele le spalam, le curatam de samburi si codite, le rupem in jumatate (daca sunt mai mici, le lasati intregi).
Le punem intr-o cratita cu zaharul si apa, le transferam pe foc.
Le lasam sa fiarba cam 5 minute, la foc potrivit, timp in care mai amestecam in ele.
Amidonul il dizolvam cu 2 linguri de apa rece, il turnam peste cirese.
Amestecam continuu, focul sa fie la mic si cand s-a ingrosat luam cratita de pe foc.
Lasam sosul sa se raceasca, sa fie la temperatua camerei.
Dupa ce prajitura a stat la rece, o scoatem din frigider, punem sosul cu lingura, astfel incat, sa acoperim toata partea de deasupra.
Decoram cu frunzulite de menta, apoi servim.
Sa aveti pofta!
PS: Se taie putin mai greu pentru ca in interior sunt ciresele si bucatile de marshmallow, iar deasupra sosul este usor fluid, dar nu cred ca asta ne impiedica sa savuram fiecare bucatica de cheesecake, pana la ultima firimitura ...