vineri, 10 februarie 2012

Clatite cu suc de portocale


Ingrediente:
  • 1 cana suc de portocale (din 3-4 portocale il obtineti)
  • 1 cana si jumatate apa minerala
  • 2 linguri zahar pudra
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • un praf de sare
  • ulei
  • dulceata (eu am folosit de gutui si de prune)
  • topping de ciocolata
  • bombonele decorative
Mod de preparare:
Intai de toate stoarcem portocalele pentru a obtine sucul. Intr-un bol amestecam sucul, apa minerala si zaharul pudra.
Invartim cu un tel pana se dizolva zaharul.
Adaugam praful de sare, esenta de vanilie, coaja de portocala rasa si le incorporam.
Punem si praful de copt.
La urma incepem sa adaugam faina, treptat, pana am obtinut compozitia dorita.
Luam o tigaie, o ungem cu o pensula cu un strop de ulei.
O punem pe aragaz si cand s-a incins incepem sa facem clatitele.

Mai ungem tigaia cu ulei din cand in cand, nu prea des.
Cand sunt gata le umplem cu gem.
Asezam pe o farfurie, ornam cu topping de ciocolata si bombonele colorate.

Briose negrese

Ingrediente:
  • 2 cani cu apa minerala
  • 3 sferturi cana de zahar
  • jumatate cana ulei
  • 1 lingura si jumatate cacao
  • 1 borcan mic de gem de prune
  • 1 praf de copt
  • coaja de portocala rasa
  • 1 esenta vanilie
  • 16-20 linguri faina 
  • 1 pumn miez de nuca
  • 1 plic glazura de ciocolata dr.oetker
  • nuca de cocos
Mod de preparare:
Punem intr-un bol apa minerala cu zaharul.
Invartim cu un tel pana ce zaharul se topeste, apoi adaugam uleiul,esenta si gemul.
Amestecam bine, apoi punem coaja de portocala,praful de copt si faina treptat.
La urma adaugam si cacaua si o incorporam bine.
Ungem tava de briose cu margarina.
Le umplem pe 3 sferturi cu compozitie.
Deasupra punem miez de nuca tocat.

Dam tava in cuptorul incins,pana ce briosele sunt coapte.
Apoi le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Preparam glazura cu 2 linguri apa rece,apoi ungem briosele cu ea .
Presaram nuca de cocos deasupra.

 

Ardei in sos

Ingrediente:
  • 1 kg ardei galbeni si kapia
  • 1 ceapa
  • 400 gr rosii decojite in suc propriu
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 linguri faina alba
  • sare
  • piper
  • 2 catei de usutroi
Mod de preparare:
Ardeii ii coacem pe un grill.
Dupa ce s-au copt, ii punem fierbinti intr-o oala, ii presaram cu sare mare si ii acoperim cu un capac. Cand sunt racoriti, ii curatam de coaja.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Rosiile le maruntim bine.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam ceapa, rosiile si doua cani cu apa.
Lasam sa fiarba la foc potrivit pana ceapa este patrunsa. Daca mai este nevoie de apa, mai adaugati, dar fierbinte.
Faina o desfacem intr-o cana cu putina apa.
O turnam printr-o sita in tigaie si amestecam continuu sa nu se faca cocoloase.
Condimentam cu sare si piper.
Lasam sa inceapa sa fiarba apoi dam drumul ardeilor copti, intregi. Mai dam cateva clocote cat sa isi ia si ardeii gustul din sos.
Curatam usturoiul, il zdrobim si ii dam drumul peste ardei.
Amestecam, tragem tigaia de pe foc, acoperim si ii lasam asa 5-10 minute.
Se servesc calzi, simpli sau cu un piure de cartofi. Puteti presara putin pratunjel sau marar verde deasupra.
Pofta buna!



Biscotti cu nuci si ciocolata

Ingrediente:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 120 gr unt
  • 150 gr nuca
  • 2 oua
  • 2 cani faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta rom
Mod de preparare:
Ciocolata o rupem bucatale si o punem la topit, pe baie de aburi, impreuna cu untul.
Cand s-a topit o lasam sa se raceasca.
Mixam ouale impreuna cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste.
Peste oua adaugam ciocolata topita si rece, treptat.
Punem faina treptat si de acum incepem sa invartim cu lingura de lemn, apoi praful de copt, zaharul vanilat, coaja de portocala si esenta de rom. Le incorporam bine.
Nuca o tocam bucatele micute si o turnam peste tot amestecul .
Invartim bine, apoi dam amestecul la rece 30-40 minute.
Il scoatem din frigider, pe masa de lucru presaram faina.
Impartim compozitia in 3, din care facem 3 suluri.
Luam o tava si asezam hartie de copt in ea.

Punem sulurile, distantate intre ele si le dam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, timp de 25 de minute.

Dupa 25 de minute le scoatem, le taiem bucati (cat de mari doriti) si le mai dam la cuptor inca 5-7 minute.
Le asezam intr-un bol si servim langa o cafea, o cana de lapte, un ceai..
Sunt minunati!!!

Prajitura cu cappucino si branza

Ingrediente:
Blat:
  • 5 oua + 1 albus
  • 1 cana zahar
  • 1 cana si jumatate lapte
  • 1 lingura cacao
  • 3 linguri cappucino de ciocolata
  • 1 esenta rom
  • 1 praf de copt
  • 17-20 linguri faina cu varf
Umplutura:
  • 1 kg si 200 branza de vaci
  • 4 oua
  • 3 sferturi cana de zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja de la o portocala
  • 1-2 linguri faina (daca branza nu e scursa bine)
  • nuca de cocos
  • topping de ciocolata
Mod de preparare:
Ouale ( de la temperatura camerei) le separam.
Albusurile le batem spuma cu zaharul, treptat.
Adaugam galbenusurile, unul cate unul si le incorporam bine in albusuri.
Punem laptele si esenta de rom si amestecam, apoi adaugam praful de copt, cappucino si le incorporam bine.
La urma incepem sa punem faina treptat si ultima data turnam si cacaoa. Incorporam bine toate.
Umplutura:
Branza o framantam bine de tot.
Mixam spuma ouale cu zaharul si le turnam peste branza.
Punem zaharul vanilat, coaja de portocala si faina daca e nevoie (la mine nu a fost nevoie ca am avut o branza bine scursa si cremoasa) .
Luam o tava dreptunghiulara o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam 3 sferturi din compozitie in tava si punem branza cu o lingura, din loc in loc.

Restul de compozitie de blat, il turnam deasupra, peste branza.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana ce prajitura este coapta.
Cand e gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Rece o ungem cu putin topping de ciocolata, cu un pensonas si presaram nuca de cocos.
Pofta buna!