miercuri, 28 august 2024

Placinta sarata cu iaurt si branza

 
Tare mult imi place sa fac placinte sarate, mai ales ca pot fi servite si reci, cel putin vara sunt excelente reci. Asa ca, in zilele astea mai toride, seara sau dimineata, coc o placinta sarata si o avem cateva zile. De aceasta data am ales sa combin niste iaurt, cu cas proaspat de oaie si ceva marar verde din gradina de la tara. A iesit o super bunatate, rumena si faina, cea mai buna dupa spusele alor mei. Bine, de cate ori fac alta combinatie, ei mereu zic ca e cea mai buna, pentru ca ei sunt fani placinte sarate. 

Ingrediente:

  • 6 oua
  • 400 gr iaurt
  • 700 gr cas proaspat de oaie
  • 1/2 legatura marar verde
  • sare
  • piper
  • busuioc uscat
  • 1 pachet foi de placinta proaspete
  • 4-5 linguri ulei
  • mac
Mod de preparare:
Casul il faramitati cu mana sau il puteti da pe razatoarea mare.
Intr-un bol mixati 5 oua cu putina sare si piper.
Incorporati iaurtul, apoi branza.
Tocati mararul verde, il puneti peste umplutura, presarati si putin busuioc uscat, amestecati totul.

Puneti hartie de copt intr-o tava de 20/32 cm.
Asezati jumatate din foile de placinta, unse cu putin ulei intre ele, una peste alta. Nu vor sta drepte, ci putin incretite, dar nu conteaza.
Turnati umplutura, o nivelati.
Asezati deasupra restul de foi, tot asa le pensulati cu putin ulei, doar pe cea de deasupra nu o mai ungeti.
Bateti oul ramas, spuma, ungeti placinta deasupra.
Presarati putin mac la final. Puteti opta pentru susan sau seminte.

Introduceti placinta in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 40 de minute, pana se rumeneste frumos.

Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati putin sa se raceasca inainte sa o portionati.
Restul o pastrati la frigider bine acoperita.
Vedeti ce simplu se face? Pofta buna!