joi, 13 februarie 2025

Cusma lui Guguta cu visine

 
Probabil multi dintre voi stiti de acest desert vestit al moldovenilor, sau poate ati vazut o poza pe net, prin cofetarii, asa numita cusma lui Guguta. Am zis ca nu o sa fac niciodata acest desert, pentru ca gustasem din el, cei drept cumparat, de la o cofetarie destul de cunoscuta, era facut cu clatite, dar de la prima lingurita i-am zis sotului ca nu imi place. El zicea ca poate totusi am sa fac candva, iar eu tot ziceam ca nu cred. Nu am crezut, pana nu am facut! 😁😁 Am inceput sa folosesc din fructele ce le am in congelator si am zis ca ar fi cazul de folosesc niste visine (am folosit de la congelator si de la borcane, puse fara samburi). Am preferat sa fac foile fragede, ca in reteta originala si sa evit clatitele, desi era mai simplu cu clatite. Varianta mea, cu 15 rulouri iese destul de mare, adica daca taiati o felie, nu o puteti manca, trebuie doi oameni la o felie, bine, doar daca sunteti infometati tare mancati toata felia. Spre surprinderea mea chiar mi-a placut ce a iesit. E mult mai delicioasa prajitura cu foi fragede decat cu clatite, mai gustoasa, mai savuroasa. S-au fragezit atat de bine rulourile, desi imi era teama ca se vor taia greu feliile, dar nu a fost asa. Este putin migaloasa, pana faceti cele 15 rulouri, dar in rest este grozava si merita incercata, asa din cand in cand, fie la o aniversare, pentru un rasfat, uite pentru acum ca vine Sf.Valentin sau pentru alta ocazie. Eu am folosit pentru a indulci prajitura, indulcitor natural cu putere dubla de indulcire.

Ingrediente:

Pentru rulouri:

  • 200 gr untura (eu am pus 150 gr untura si 50 gr unt)
  • 200 gr smantana de tara
  • 30 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 60 gr zahar pudra)
  • 1 lingurita biacarbonat
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 500 gr faina
  • vanilie
  • 1 kg visine ( congelate si de la borcan am folosit)
Pentru crema din frisca:
  • 800 ml smantana pentru frisca neindulcita (ajung si 700 ml)
  • 50 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 100 gr zahar pudra, mai mult daca va doriti mai dulce)
  • 1 lingurita vanilie
  • 30 gr ciocolata cu lapte sau neagra fara zahar
Mod de preparare:
Rulourile:
Visinele, fie ca folositi, proaspete sau congelate, le puneti, fara zamburi, intr-o sita la scurs.
Intr-un bol puneti untura de la temperatura camerei, smantana, indulcitorul pudra, un praf de sare, vanilia si le mixati.
Stingeti bicarbonatul cu zeama de lamaie, il adaugati peste.
Cerneti faina, o incorporati treptat, pana obtineti un aluat omogen.
Il inveliti in folie alimentara, il dati la rece, 2-3 ore.
Dupa acest timp, cantariti aluatul, apoi il impartiti in 15 bucati egale.
Luati fiecare bucata, intindeti un dreptunghi lung cam de 28-30 cm si lat cat o palma.
Pe marginea de jos, pe lungime, asezati visine, una langa alta, apoi rulati.
Strangeti bine la capete rulourile obtinute.

Le asezati intr-o tava, pe hartie de copt, cu distanta intre ele.
Le coaceti in cuptorul incins, la 180 de grade, 25 de minute. Trebuie sa fie rumenite frumos.
Mie mi-au incaput in doua tavi, deci am copt doua ture.
Le lasati sa se raceasca bine.

Crema din frisca:
Smantana rece o mixati cu indulcitorul pudra si vanilia.
Aveti grija, sa nu o bateti prea tare, sa nu se taie, trebuie sa obtineti o consistenta spumoasa.

Luati un platou mai mare, daca nu aveti, puteti monta intr-o tava sau pe un tocator pe care puneti hartie de copt, ceva care sa va incapa in frigider.
Ungeti cu foarte putina frisca pe platou (ca sa nu alunece rulourile), apoi asezati 5 rulouri unul langa altul.
Puneti un strat de frisca, nivelati, apoi 4 rulouri, iar frisca, 3 rulouri, iar frisca, 2 rulouri, iar frisca si un rulou.

Imbracati toata prajitura in frisca, sa fie cat mai uniforma si sa aiba aceasta forma, de acoperis de casa am zis eu.
Cu un curatitor de legume, radeti 30 gr de ciocolata, presarati pe toata prajitura.
O dati la rece cateva ore, de preferat peste noapte.
O portionati si savurati, ca este delicioasa.
Daca aveti cu ce acoperi prajitura ar fi minunat, altfel ea se va mai usca si va crapa.
Pofta buna!