Ingrediente:
- 1 kg arpacas (eu folosesc mereu Boromir)
- 3,5 litri apa
- 600 gr zahar
- 400-500 gr miez de nuca
- 1 lingurita rasa sare
- esenta de vanilie
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie
- nuca de cocos
- bombonele pentru decorat
- ciocolata
Mod de preparare:
Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina.
Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape.
Dupa ce l-ati spalat, turnati apa calda peste el, il lasati la inmuiat o ora.
Il scurgeti bine, il transferati intr-o oala de tuci.
Turnati apa si presarati sarea.
Amestecati si bagati coliva in cuptor. Daca o fierbeti pe aragaz, o invartiti mai des, sa nu se prinda de fundul oalei.
O amestecati de maxim 3-4 ori, cu o paleta de lemn.
Cand apa este scazuta bine, scoateti si gustati sa vedeti cat este de fiarta.
Noua ne place sa ramana bobul putin intreg, dar sa fie fiert.
Cu 10-15 minute inainte de a inchide flacara cuptorului, puneti zaharul si amestecati bine.
Dupa inca 5 minute mai amestecati o data.
Inchideti focul la cuptor, scoateti oala cu coliva.
O lasati cam 15 minute la racorit, o acoperiti cu folie alimentara si o lasati sa se raceasca complet, de preferat la loc rece.
Miezul de nuca il macinati.
Cand coliva este rece, adaugati nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si de rom.
Esenta de rom nu puneti foarte multa, pentru ca da un gust amar.
Acum incepeti si amestecati cat mai bine, sa se patrunda toate aromele.
Puneti pe un platou, ii dati forma rotunda (sau patrata, sau in paharele).
Deasupra presarati nuca de cocos si bombonele.
Faceti cruce din cacao, ciocolata. Modelul voi il alegeti.
Sper sa va fie de folos reteta!