Buna dimineata Sunday. Am avut onoarea sa fiu invita de
Diana- Disturbngly Delicious la Sunday Lunch. Am acceptat fara sa mai stau pe
ganduri desi mai apoi imi tot ziceam, ce sa povestesc, ce sa pregatesc. Am
hotarat ca atunci cand se apropie duminica mea in functie de ce o sa simt o sa
dau frau liber cuvintelor. Si uite asa am ajuns la aceasta duminica in care am
sa va povestesc despre pranzurile in familie. Chiar daca nu suntem noi familie
numeroasa, am avut pranzuri in familie dar nu mereu pentru ca mama muncea mult,
de multe ori chiar si duminica, fratele mai cu fotbalul, eu cu temele pentru
scoala, insa cand ne strangeam cu totii
la masa era o atmosfera placuta, calda
si de familie. Cum incepea duminica la noi cand eram cu totii acasa? Pai ne
trezeam dimineata, ne imbracam frumos si mergeam la biserica (nu din obligatie
sau ca ne trimetea cineva, nu, ci pentru ca asa am fost crescuti si abia
asteptam sincer). Ne intorceam acasa cu gandul ca ne astepta bunatati. Mereu
pregatea mama de sambata toate preparatele si asa procedez si eu acum. Ne
spalam repede, ne schimbam hainele si repejor la masa. Unul servea ciorba,
altul doar felul doi sau ambele feluri, in fuctie de cum doream fiecare, nu
aveam niste reguli impuse. Desertul nu lipsea nici el, nu erau sofisticate si
aranjate ca la carte asa cum mai obisnuim acum, dar erau pe placul nostru
pentru ca mancam pana ne simteam burtile pline: cornulete cu nuca, prajitura cu
mere sau cu gem, ciucalai, cornuri cu gem, fursecuri ce mereu ne erau pregatite
in cantitati industriale pentru ca eram mari iubitori de dulciuri si trebuia sa
avem pentru mai multe zile. Continuam cu odihna, joaca pe afara cu copiii,
plimbari, jucat de carti, facut lectii si asa arata o duminica din copilarie.
Aaaaaa nu mai zic de pranzurile cand se nimerea sa fim mai multe rude la masa:
galagie, multe rasete, buna dispozitie, mancaruri multe…Frumoase amintiri!!!
Acum timpurile s-au mai schimbat, noi ne-am maturizat, eu ii rasfat pe ai mei cu bunatati si incerc
ca ceea ce pregatesc sa le fie cat mai mult pe plac si poftele melele las pe
ultimul plan. Nu mereu luam masa impreuna pentru ca mai apar si alte
prioritati, insa incercam pe cat posibil, cat mai des, sa profitam de aceste
moment. Sambata pregatesc meniul pentu ca duminica sa nu trebuiasca sa gatesc,
rar mai fac un gratar ceva. Duminica ne asezam la masa, servim fiecare ce dorim
din ceea ce este in frigider, stam de vorba, povestim ce mai vedem la Tv, mama
ne mai povesteste de la munca, mai ne organizam ce mai facem saptamana ce
urmeaza, mai facem un plan daca este nevoie. O atmosfera placuta, linistita, o
muzica si relaxare. De obicei le pregatesc si cafeaua pentru a-i rasfata
complet, le servesc desertul si cam gata cu pranzul. In functie de vremea de
afara continuam in diferite moduri: daca este rece stam la calculator, Tv,
jucam remi insa daca vremea este insorita si pe placul inimii noastre iesim la
plimbare, la mici cumparaturi, la o terasa si cam asa se incheie duminica. Ne
pregatim pentru o noua saptamana fiecare cu activitatile sale de zi cu zi.
Sper ca nu v-am plictitsit, nu am avut eu o poveste pentru
Sunday Lunch plina de nebunie si alte cele, dar am scris din suflet.
Dar trebuia sa pregatesc si ceva bun nu???
Sa nu va asteptati la nu stiu ce wow-uri pentru ca suntem adeptii mancarurilor simple
si gustoase, chiar daca am evoluat atat de mult si avem la indemana o gama
larga ingrediente.
In meniul de astazi gasiti:
1.
Tocanita din cotlet de porc cu ceapa verde si
rosii
2.
Papanasi cu sos de capsuni
Tocanita din cotlet de porc cu ceapa verde si rosii
Ingredinte:
- 700 gr cotlet de porc dezosat
- 1 morcov
- 3-4 cepe verzi
- 1 ceapa uscata
- 300 gr rosii un suc propriu
- sare
- piper
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingura pasta de gogosari
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri ulei
- marar verde
Mod de preparare:
Cotletul il spalam, il tamponam cu un servet de bucatarie si
il taiem bucati potrivite.
Incingem uleiul intr-o cratita, punem carnea si o rumenim
putin pe ambele parti, timp in care ne pregatim legumele.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Ceapa verde o curatam, o spalam si o taiem rondele.
Curatam morocvul si il taiem bucatele.
Adaugam legumele pregatite peste carnea rumenita, le
inabusim 2-3 minute si acoperim cu apa.
Lasam sa fiarba la foc potrivit acoperita cu capac.
Cand s-a fiert mai bine de jumatate, condimentam cu sare,
piper si boiaua de ardei dulce.
Rosiile le tocam cu cutitul si le dam drumul peste tocanita.
Lasam sa fiarba bine, sa scada atat cat ne dorim, iar la
final punem pasta de gogosari, usuroiul curatat, pisat si mai dam doar
doua-trei clocote.
Tocam putin marar verde, presaram in tocanita, invartim si
lasam sa stea 5 minute acoperita.
Am servit alaturi de un piure de cartofi.
Papanasi cu sos de capsuni
Ingredinete:
- 700 gr branza de vaci mai cremoasa
- 2 oua
- 1 lingura gris
- 5-6 linguri zahar
- 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1 praf de copt
- coaja rasa de lamiae
- coaja rasa de portocala
- 350-400 gr faina
- ulei pentru prajit
- 300 gr capsuni
- 1-2 linguri zahar
- zahar pudra
Mod de preparare:
Intr-un bol punem branza, ouale, zaharul si le mixam la
viteza nu foarte mare.
Adaugam grisul, zaharul cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie
si de portocala, praful de copt.
Acum incepem sa incorporam faina treptat pana compozitia
devine nelipicioasa dar nu trebuie sa fie foarte tare ci ca o plastelina.
Lasam 15 minute la odihnit compozitia pregatita.
Int-o tigaie punem o cantitate mai mare de ulei la incins.
Rupem bucatele potrivite din aluat, formam bile, le gaurim
pe mijloc si le dam forma unor inele.
Le prajim in uleiul incins pe ambele parti, iar din aluatul
din gaura formam bilute pe care le prajim.
Cu ajutorul unei palete scoatem papanasii intr-un bol in
care punem niste servetele de bucatarie.
Eu cum de ceva vreme incerc sa evit prajelile, am oprit
putin aluat si mi-am facut cativa papanasi la cuptor.
Ii modelam la fel ca
si pe cei care i-am prajit, ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ii introducem in cuptorul incins si ii lasam pana se
rumenesc frumos deasupra.
Spalam capsunile, indepartam cozile si le zdrobim cu mixerul
vertical.
Turnam totul intr-o cratita, punem 1-2 linguri zahar si
lasam sa fiarba la foc mic circa 5 minute,
apoi il lasam sa se racoreasca.
Asezam papanasi pe farfurii, ii presaram cu zahar pudra iar
deasupra punem sos care il lasam sa curga in jos, dar noi cu siguranta avem
grija sa il savuram pe tot!
Sa aveti pofta dragilor!
Sper ca v-a placut pranzul meu de duminica si va mai astept
sa ma vizitati si alta data cu mult drag.
Nu uitati sa zambiti si sa va bucurati de tot ce va ofera
viata!
Va las in compania a doua melodii ce mie imi plac foarte mult: