luni, 10 iunie 2019

Prajitura bicolora cu crema de lamaie si capsuni

Eu cand gasesc in piata fructe aromate si proaspete, de sezon, nu ma pot abtine sa nu iau o cantitate mai mare. Imi place foarte mult sa le consum asa, dar in acelasi timp, iubesc deserturile cu fructe. De aceasta data m-am oprit la o prajitura cu capsuni si o crema de lamaie, nu foarte dulce, dar tare aromata. Am servit-o mereu de la rece si pot sa zic ca este o mare incantare pentru papilele gustative! Asa desert nu se rateaza!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 6 linguri zahar brut
  • 100 gr unt
  • 12 linguri faina
  • 1 lingura karob (sau cacao)
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 250 gr capsuni
Pentru crema de lamaie:
  • 450 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 250 gr mascarpone
  • coaja rasa de la o lamaie mare sau doua mai mici
  • 4 linguri zeama de lamaie
Pentru decor:
  • capsuni
  • bete de ciocolata cu menta
  • 50 gr ciocolata cu lapte 
  • 1 lingura lapte
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei, pentru ca dureaza pana se raceste.
Intr-o cratita mai groasa, mixati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati laptele, amestecati bine.
Puneti amidonul si invartiti pana se dizolva complet.
Trasferati cratita pe foc, focul sa fie micut, amestecati continuu pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Blatul:
Spalati capsunile, le indepartati coditele si le taiati in bucati mai mari.
Untul il topiti pe baie de aburi, il lasati sa se raceasca.
Intr-un bol puneti 3 galbenusuri si doua oua intregi.
Incepeti sa mixati, adaugati zaharul treptat mixand pana acesta din urma se topeste.
Incorporati untul si vanilia.
Adaugati faina cernuta, praful de copt, amestecati.
Separat, mixati albusurile spuma cu un praf de sare, la final adaugati zeama de lamaie.
Albusurile spuma le puneti peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.
Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 26 cm.
Turnati cam jumatate din compozitia alba, puneti capsunile din loc in loc.
In restul de compozitie puneti karobul, amestecati bine.
Aceasta compozitie o puneti cu lingura, din loc in loc.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema fiarta rece o mixati, apoi adaugati mascarponele si le amestecati bine.
La final incorporati coaja rasa de lamaie si zeama.
Blatul rece il rasturnati pe un platou, montati un inel detasabil in jurul sau si puneti crema, pe care o nivelati.
Dati prajitura la rece 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Topiti ciocolata rupta bucatele impreuna cu laptele, pe baie de aburi.
Scoateti prajitura de la rece, indepartati inelul.
Puneti ciocolata topita intr-un pos cu un dui cu varf subtire, faceti un model pe prajitura.
Decorati cu jumatati de capsuni si betisoare de ciocolata cu menta.
Portionati si serviti.
Sa aveti pofta!