marți, 2 februarie 2016

Prajitura cu crema de vanilie, frisca si sos de fructe

Am pornit de la o reteta de prajitura si am ajuns la alta. Nu ca ar fi prima data cand fac asta, dar cum mai sunt si esecuri, uite ca trebuie sa te abati de la ceea ce ti-ai propus sa faci si sa o dregi cumva...Asa a aparut aceasta prajitura, DIVINA! Probabil o sa spuneti ca exagerez, dar chiar asa a fost, doua blaturi diferite si aerate, o crema de vanilie cu putina portocala, frisca si un sos de fructe de padure cu visine care a completat perfect toate gusturile. Faceti si voi si o sa vedeti ca nu sunt doar vorbe.

Ingrediente:
Blat de cacao:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingura picaturi de ciocolata
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Blat cu cocos:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 2 linguri faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Crema:
  • 300 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 150 gr unt
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
Sosul de fructe:
  • 1 borcan mic de visine fara samburi
  • 1/2 cana fructe de padure
  • 3 linguri zahar
Frisca:
  • 150 gr smantana de tara
  • 50 ml frisca lichida
  • 1 lingura cu varf zahar pudra
Mod de preparare:
Blatul de cacao:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, adaugam uleiul si laptele.
Incoproram faina, cacaoa, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, punem picaturile de ciocolata si amestecam totul usor, cu o paleta de silicon.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm, turnam compozitia.
O nivelam si o bagam in cuptorul incins pentru 15-17 minute.
Facem testul cu scobitoarea si daca blatul este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Blatul cu cocos:
Mixam galbenusurile spuma impreuna cu zaharul, apoi punem uleiul.
Adaugam nuca de cocos, faina, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam usor cu o paleta, in compozitia de mai sus.
Turnam compozitia in aceeasi tava in care am copt si primul blat, dar o tapetam cu hartie de copt.
Coacem blatul 12-14 minute, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol amestecam amidonul cu zaharul si cateva linguri de lapte.
Restul de lapte il punem intr-un vas la fiert.
Cand da in clocot, dam focul la mic, adaugam amestecul cu amidon.
Amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasa sa se raceasca.
Mixam crema rece, adaugam vanilia, coaja rasa de portocala si untul treptat, de la temperatura camerei.

Sosul:
Intr-un vas punem visinele, fructele de padure si zaharul.
Amestecam, punem pe foc si il fierbem 5-7 minute.
Cand este gata, il dam deoparte si il lasam sa se raceasca.
Rasturnam primul blat pe un platou, punem un strat de sos (mai oprim 4-5 linguri pentru decor).
Punem crema din loc in loc cu lingura, o nivelam usor, venim cu al doilea blat peste crema.
Frisca:
Smantana si frisca lichida, reci, impreuna cu zaharul pudra le mixam pana devin o spuma.
Punem frisca deasupra, o lasam sa "cada" usor pe margini, iar cu o lingurita facem un model.
Pe margini punem cate putin sos cu lingurita, pe care il lasam sa se scurga in jos.
Il dam la rece 3-4 ore, apoi servim.
Sa aveti pofta!