joi, 9 septembrie 2021

New York cheesecake

 
Cand vine vorba de cheesecake, cel mai des il pregatesc in varianta fara coacere si cu fructe. Insa, am vazut la Ramona aceasta reteta si zicea ca este cel mai bun. Mi-am propus sa il incerc si eu, sa vad cum iese. Va spun sincer, o minunatie este. Super cremos, delicios, iar cu un sos de zmeura (sau alte fructe) merge perfect. M-am convins ca si un cheesecake copt poate fi minunat si cu siguranta o sa il pregatesc mai des. Eu nu am folosit doar crema de branza ca in reteta, ci am pus si branza de vaci, una cremoasa. Sa il incercati si voi cat de curand, ca sa va convingeti singuri ca este cel mai buuuuun!

Ingrediente:

  • 250 gr biscuiti simpli
  • 120 gr unt
  • 600 gr branza de vaci cremoasa
  • 300 gr crema de branza 
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr indulcitor pulbere (sau 150 gr zahar)
  • 4 oua
  • 1 lingurita cu varf amidon
  • 2 lingurite vanilie
Pentru sosul de zmeura:
  • 600 gr zmeura proaspata (sau congelata)
  • 1 lingurita cu varf amidon
  • 3 linguri indulcitor pulbere (sau 3 linguri zahar)
Mod de preparare:
Macinati biscuitii in robot.
Untul il topiti.
Amestecati biscuitii cu untul.
Tapetati o tava de 23 cm detasabila, cu hartie de copt, dar numai la baza, nu si in sus.
Puneti amestecul cu biscuiti, presati cu dosul unui pahar.
Dati la rece cat pregatiti umplutura.
Umplutura:
Puneti intr-un bol branza de vaci, crema de branza, indulcitorul si le mixati.
Adaugati smantana, mixati bine.
Puneti ouale, unul cate unul, mixati bine dupa fiecare.
La final puneti vanilia si amidonul.
Scoatem crusta din frigider, turnam umplutura si o nivelam.
In cuptorul incins la 180 de grade, asezam o tava mai mare si mai inalta, in care punem o alta tava rotunda nedetasabila, iar in aceasta punem tava cu cheesecake.
Turnam apa fierbinte in tava cea mare de jos, sa acopere cam de un deget tava rotunda.
Coaceti 30 de minute cheesecake-ul la 180 de grade.
Dupa acest timp, reduceti temperatura la 150 de grade, pentru inca 30 de minute.
Inchideti aragazul si mai lasati 30 de minute cheesecake-ul in cuptor, fara sa deschideti usa.
Dupa, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca, apoi il dati la frigider peste noapte sau macar 2-3 ore.
Sosul de zmeura:
Puneti zmeura intr-o cratita impreuna cu indulcitorul.
Lasati sa fiarba la foc mic cam 7 minute.
Dizolvati amidonul cu 1-2 linguri de apa rece, il puneti peste zmeura si amesecati.
Trageti sosul de pe foc il lasati sa sa racorasca. Si pe acesta tot la rece il veti pastra.
Daca doriti, il puteti trece prin sita, ca sa eliminati semintele.
Scoateti cheesecake-ul de la rece, il portionati, turnati sos si serviti.
Pofta buna!